RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Terapi å skrive om følelsene

(Foto: Privat)
Sist oppdatert:
Forfatter Tone Klungland (23) ble selv friskere av å skrive om hovedpersonens spiseforstyrrelse.

(SIDE2): - Jeg har selv hatt spiseforstyrrelse, og det å sette ord på følelsene har vært en slags terapi for meg. At jeg har fått utgi bøkene er bare et pluss.

Tone Klungland (23) er aktuell med boka «Tøff tillit» Her fortsetter hun på historien om «Elvira» som lider av en spiseforstyrrelse.

«I en periode hadde hun vært overbevist om at ting ville bli bedre når hun ble litt tynnere. Jobben kom til å bli mer interessant, hverdagen lettere, og viktigst av alt, vennene hennes kom til å like henne bedre. Hvis hun bare tok av seg noen få kilo. I dag visste hun at det ikke var sant. Jobben hadde blitt vanskeligere, hverdagen tyngre, og vennene hadde forsvunnet. Men hun klarte ikke bestemme seg for hva som var best. Å være optimistisk, eller innse at hun hadde tatt feil, og ikke vite om andre løsninger. Spiseforstyrrelsen, og aller helst depresjonen, var altoppslukende og kvelende.»

Hovedpersonen i bøkene til Tone Klungland lider av en spiseforstyrrelse og det preger mye av livet hennes. Det gjorde det også for Tone selv, en periode.

- Ikke en fasit på spiseforstyrrelse
Da hun begynte på debutboka «Fortiden går med meg» hadde hun ingen planer om å gi ut det hun skrev.

- Jeg tenkte ikke på utgivelse da jeg begynte på den første boka, jeg visste ikke engang om jeg ville klare å fullføre boka. Etter hvert kjente jeg også hvor godt det var for meg å skrive noen deler av bøkene, for eksempel de delene som beskriver følelser. Det ble som en slags terapi, jeg fikk satt ord på følelser.

Da hun forsto at det var en mulighet for å skrive ferdig boka, begynte hun å dikte en historie.

- Jeg måtte skrive litt annerledes, dikte mer, så boken ikke lenger var så lik på meg og selvsagt skrive på en måte som kunne bli interessant for leserne.

Klungland er påpasselig med å påpeke at bøkene ikke handler om henne.

- Dette er ikke min historie, og viktigst av alt, det er ikke en fasit på en spiseforstyrrelse. Jeg vil ikke engang forsøkte å samle alle med spiseforstyrrelse under en og samme kam. Alle opplever det på sin egen måte. Følelsene kan kanskje være litt de samme, som følelser av ikke å ha kontroll, at det er nesten bare mat og utseende som er viktig, at små og uviktige ting kan være altoppslukende og at alt til tider kan virke mørkt, dystert og vanskelig.

Ifølge Tone så kan boka kanskje være en dør inn i en verden der voksne og pårørende ikke ellers har tilgang, og kanskje kan det hjelpe dem med å forstå.

- Mange kan ha godt av å se hvor vanskelig en person kan ha det. Mange tror kanskje det er enkelt, og at personen med spiseforstyrrelse selv ønsker å ha det slik. I verste fall tror noen at det er bare for å få oppmerksomhet, men det er så usant. Det er så mange som ikke engang vet hva det dreier seg om. Så selv om dette ikke er fasiten, så kan det likevel åpne øynene på unge som har venner med lignende problemer, eller foreldre som har barn med lignende problemer.

Forstår ikke faren
Mange med spiseforstyrrelser føler at de kontrollerer følelsene gjennom mat. Tone forklarer noe av forstyrrelsen med de usannsynlige tanker som får styre for mye.

- Jeg tror at mange unge og voksne også for den sakens skyld, ikke forstår faren med dietter og ekstrem slanking. En sunn person tenker gjerne sunne og naturlige tanker. En person som er underernært og sliten mister på en måte litt fornuft, tankene begynner å spinne, og selv om man i grunnen ikke tror på disse usannsynlige tankene som dukker opp, så får de likevel styre alt for mye. Kanskje alt. Plutselig er man fanget i ett nett, og man har ikke lenger kontroll. Det holder ikke å vite at disse usannsynlige forestillingene ikke er sanne, eller at der er usannsynlige. Fornuften er som regel alltid der, bare at det er ikke fornuften som styrer. Fornuften overvinner ikke de merkelige tankene som opptar alt.

- Forvirrende tanker
- Mange vil nok si at grunnen til at så mange unge lider av spiseforstyrrelse er på grunn av måten jenter blir framstilt i medier. At alt skal være tynt. Men jeg tror at det veldig ofte ikke finnes et intenst ønske om å være tynn, heller forvirrede tanker om hva man kan oppnå om man er tynnere. Kanskje et ønske om å bli sett, om å bli akseptert, eller om å få selvtillit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere