RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Terje sier selv at det bare er tull

(Montasje:Scanpix)
Sist oppdatert:
Frp er sikre på at regjeringen ikke går inn for sjøkabel i Hardanger.

Tirsdag får olje- og energiminister Terje Riis-Johansen overlevert rapportene fra de fire utvalgene som har vurdert sjøkabelalternativet i Hardanger.

Mange er spente, men Fremskrittspartiet er ikke tvil om hva som blir resultatet.

- Magefølelsen min er når du har fire utvalg så får du ingen overordnet konklusjon, og det gir regjeringen så mye spillerom for tolkning at du ender ikke opp med å endre konklusjonen på dette prosjektet, sier Ketil Solvik-Olsen, energipolitisk talsmann i Frp, til Nettavisen.

- Sier estetikk ikke betyr noe
Solvik-Olsen tror det bare kan komme noen små endringer i prosjektet.

- Litt justering på noen av luftlinjetraseene gjør de kanskje. Da gir du inntrykk av at det har vært en prosess, men du ender ikke opp med en sjøkabel, sier han.

Frp-politikeren hevder Riis-Johansen hele veien har vært mot sjøkabler.

- Terje Riis-Johansen har vært tydelig hele veien på at dette er noe tull. Da har du ikke noe argument, uansett hvor mange utredninger du har, sier Solvik-Olsen, før han fortsetter:

- Han har sagt til Klassekampen at estetikk ikke skal bety noe som helst, men hele Hardanger-saken handler jo om estetikk. Det handler om at du får master i synsfeltet, og at du vil ødelegge for det romantiske bildet av Hardanger, sier han.

- Regissert fra Stoltenberg
Han påpeker at en samlet opposisjon ba om en egen prinsippdebatt i Stortinget i forkant av Hardanger-beslutningen, siden det vil komme mange lignende saker fremover.

- Men nå kommer dette etterpå, og da er skaden skjedd. Det vitner dessverre om at regjeringen hele veien ikke brydde seg om de lokale innsigelsene og bare kjørte sitt eget løp. Men så fikk de så mye juling, heldigvis, at de endret strategi, sier Solvik-Olsen.

Frp-politikeren mener også at det er bevisst strategi fra regjeringen å komme med konklusjonen nå.

- Det er en perfekt oppladning for regjeringen at det er skyhøye strømpriser og at turistene ikke er i Hardanger. Da får regjeringen det akkurat som de vil, så dette er regissert fra Stoltenberg, sier han.

Frp er selv skeptiske
- Men hva mener Frp, bør det legges sjøkabel i Hardangerfjorden?

- For oss er det et spørsmål om pris og teknologi. I utgangspunktet er vi skeptiske til at man skal kable veldig mye, for vår forståelse av hvordan teknologien er, så er dette svært kostbart, sier Solvik-Olsen.

Han mener det kan være interessant med sjøkabler om det bare blir 10-15 prosent dyrere enn høyspentlinjer.

- Men hvis ekstrakostnaden er tre til fire ganger høyere, er det ikke noe vi diskuterer engang, sier han.

Aller helst vil Frp ha andre alternativer.

- Hvorfor har ikke regjeringen utredet muligheten til å bygge et gasskraftverk eller ta i bruk mer vannkraft. De må i alle fall usannsynliggjøre det før de bare legger det vekk. Men nå tvinger de oss til å velge mellom to onder. Man får jo ikke produsert mer kraft med disse linjene, man bare fordeler det, sier han.

- Egentlig er det flere valg, men denne regjeringen tillater ikke det. Jeg mener de andre valgene som finnes er bedre enn bare å se på kraftlinjer, sier Solvik-Olsen.

- Håper det ikke er en skinnmanøver
Høyres energipolitiske talsmann og fungerende leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Siri Meling, sier hun har forventninger til regjeringen.

- Jeg håper det ikke bare er en skinnmanøver fra regjeringen, men at de tar hensyn til de nye momentene utvalgene kommer med, sier Meling til Nettavisen.

Meling mener prosessen og saken, siden den har skapt så mye uro, fortjener at man nå i alle fall blir enige om det faglige utgangspunktet.

- Jeg har i alle fall noe håp til disse konklusjonene, og først av alt at de er troverdige, at de er basert på en grundig faglig vurdering som gjør at de ulike partene uavhengig av ståsted vil ha tillit til det de legger i bunn som premisser rent faglig, og så får politikken rå ut fra det, sier hun.

I fjor sommer gikk Meling ut og ba om en sjøkabelhøring, slik at nettopp eksperter og politikere skulle kunne legge fram sine synspunkter om sjøkabelalternativet.

Fire dager senere snudde regjeringen, som først gikk inn for kraftlinjer i Hardanger, og satte ned de fire utvalgene for å få en ny og uavhengig vurdering av fjordalternativet.

- Lettere å akseptere
- For disse lokalsamfunnene er det verre å akseptere upopulære avgjørelser om man er i tvil om regjeringen har et godt nok beslutningsgrunnlag, påpeker Meling.

Hun har særlig spent på konklusjonen til utvalget som har sett på forsyningssituasjonen i bergensområdet, om hvorvidt de er avhengig av denne framføringen eller om det er andre forhold. Det samme gjelder de faglige vurderingene som er gjort i forhold til kostnadene, tidsperspektivet og de teknologiske løsningene for sjøkabel.

- Men kan regjeringen gå for noe annet enn sjøkabel etter kravet om dette som har kommet fra flere hold om dette?

- Ja, jeg tror det er et åpent spørsmål, og det skal det være, sier Meling.

Høyre ikke bestemt seg
Meling sier at Høyre ennå ikke har tatt stiling til om de vil ha sjøkabel eller ikke.

- Høyre har ikke tatt stilling til hva som er beste løsning i denne saken. Vi har imidlertid vært kritiske til prosessen som ledet frem til en beslutning om luftspenn, både med hensyn til det faglige grunnlaget og at flere lokalsamfunn føler seg overkjørt av statlige mydnigheter, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere