RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Test deg for klamydia

Foto: Digital Vision. (Getty Images)
Folkehelseinstituttet oppfordrer særlig unge menn til å teste seg.

(SIDE2): I 2010 ble det diagnostisert 22 527 tilfeller av infeksjonen. Men mørketallene kan være høye, melder Folkehelseinstituttet.

- De fleste tilfellene av klamydia er uten symptomer og tallene gjenspeiler i stor grad hvem som velger å teste seg og ikke nødvendigvis den reelle fordelingen av klamydia i befolkningen, sier seniorrådgiver Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Nordmenn har best sex

Antall tilfeller diagnostisert for genital klamydiainfeksjon (klamydia) er stabilt høyt i Norge. Nå oppfordrer Folkehelseinstituttet flere - og særlig unge menn - til å teste seg.

Færre kontrollerer seg
Tallene fra fjor viser at sju av ti som fikk diagnostisert klamydia var under 25 år, og 62 prosent av de diagnostiserte var kvinner. For menn har antall bekreftede tilfeller vært uforandret i alle aldersgrupper sammenlignet med fjoråret. Men færre menn undersøker seg.

Klamydia er uten symptomer i 60-80 % av tilfellene. Unge under 25 år som er seksuelt aktive bør derfor teste seg ved hvert partnerbytte slik at de unngår komplikasjoner og ikke smitter andre.

Klamydia er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge, og kan hos et fåtall av de ubehandlede føre til komplikasjoner som infertilitet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere