- Testet giftige gasser på funksjonshemmede barn

Foto: KNS (Afp)

- Barna ble sendt til institusjoner i avsidesliggende fjellområder, sier nordkoreansk avhopper.

14.10.13 21:31

Fredag ble Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) tildelt Nobels fredspris. Det siste året har det syriske regimet gjentatte ganger angrepet sitt eget folk med kjemiske våpen, hvilket gjør tildelingen høyaktuell. Det er bare en håndfull land som ikke har sluttet seg til det internasjonale forbudet mot bruk og lagring av kjemiske våpen. Nord-Korea er ett av disse landene.

Nettstedet North 38 har nylig skrevet en analytisk artikkel om Nord-Koreas kjemiske våpen-kapasitet. Det er U.S.-Korea Institute at SAIS (USKI) som står bak nettstedet.

Her framgår det at nordkoreanske avhoppere har rapportert om at regimet gjennomførte testing av kjemiske våpen på politiske fanger og funksjonshemmede barn. Påstandene er imidlertid ikke verifisert.

En tidligere sikkerhetsansatt ved en fangeleir i Nord-Korea, med pseudonym Kwon Hyok, har fortalt om hvordan friske fanger ble plassert i glasskamre og deretter gasset i hjel mens teknikere observerte de døende fangene.

- Dødelig testing
En annen avhopper som tidligere var tilknyttet nordkoreanske spesialstyrker, Im Chun Yong, hevder at lignende eksperimenter ble utført på en øy i Gulehavet.

«I sin helhet, og i konteksten av det vi nå vet om behandlingen av politiske fanger i Nord-Korea, så tyder slike meldinger på at det er en vedvarende nordkoreansk policy med dødelig testing av kjemiske midler på motvillige, menneskelige forsøksobjekter,» skriver North 38.

Nettstedet henviser til påstander som ble fremmet så tidlig som i 2004 og senest i sommer.

Menneskerettighetsgruppen Borgeralliansen for nordkoreanske menneskerettigheter, hevdet på en pressekonferanse i Seoul, Sør-Korea i sommer at det nordkoreanske regimet utførte kjemiske og biologiske tester på blant annet funksjonshemmede barn.

«Sykehus 83»
Gruppens visedirektør, Joanna Hosaniak, forteller at en nordkoreansk tjenestemann, som flyktet fra Nord-Korea i fjor, beskrev grusomme forhold på «Sykehus 83» på en nordkoreansk øy.

Avhopperen hevdet det ble utført medisinske tester på funksjonshemmede barn. Eksperimentene på de funksjonshemmede barna skal blant annet ha bestått i «dissekering av kroppsdeler og testing av kjemiske og biologiske våpen», ifølge Hosaniak.

Anklagene er fremmet i en rapport som gruppen frigjorde i sommer. Rapporten «The status of women’s rights in the context of socio-economic changes in the DPRK» handler først og fremst om kvinners stilling i Nord-Korea.

- Vi var ikke sikre på om vi skulle ha det med i rapporten, fordi rapporten hovedsakelig er om kvinners rettigheter. Men vi spurte intervjuobjektene om behandlingen av funksjonshemmede, og dette fikk vi som svar, sier Hosaniak, ifølge The Korean Herald.

Foto: JUNG YEON-JE

Mange intervjuer
Rapportens funn er basert på 60 intervjuer med nordkoreanske kvinner, samt intervjuer med 20 Nord-Korea-eksperter og nordkoreanske offisielle tjenestemenn.

Én av de 60 kvinnene som ble intervjuet, er ifølge Hosaniak en tidligere politikvinne i Nord-Korea. Den tidligere politikvinnen fortalte at institusjonene som angivelig drev med biologiske og kjemiske tester på funksjonshemmede barn, lå i avsidesliggende fjellområder, ifølge rapporten.

- Hun hadde en oppfatning av hvordan funksjonshemmede barn, eller farlige mennesker, ble sendt til disse stedene, sier Hosaniak.

Hosaniak sier at de besluttet å inkludere påstanden i rapporten for å varsle verdenssamfunnet.

- 5000 tonn kjemiske våpen
I henhold til tilgjengelig informasjon har det nordkoreanske regimet kapasitet til å anvende ulike typer kjemiske våpen over hele den koreanske halvøya.

Det er estimert at Nord-Korea har mellom 2500 og 5000 tonn med kjemiske våpen. Dette inkluderer både sennepsgass og saringass.

Det har vært gjentatte rapporter siden 1990-tallet om at Nord-Korea har bistått land som Iran, Syria, Egypt og Libya med utviklingen av kjemiske våpen. Syriske avhoppere har tidligere fortalt at de har fått bistand med sitt kjemiske våpenprogram fra både Nord-Korea og Iran.

Fakta om OPCW
* OPCW står for Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, eller Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.
* Organisasjonen skal overvåke utbredelsen av kjemiske våpen og arbeide for at FN-konvensjonen som forbyr våpnene, overholdes.
* De aller fleste land i verden, 189, er medlemmer.
* Syria har underskrevet nødvendige dokumenter i høst og blir medlem av konvensjonen kommende mandag.
* To land, Israel og Myanmar, har ikke ennå ratifisert konvensjonen om kjemiske våpen.
* Ytterligere fire stater har ifølge OPCW verken signert papirene eller sagt at man etterlever konvensjonen. Disse landene er Angola, Egypt, Nord-Korea og Sør-Sudan.
* Konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen ble inngått i 1993 og trådte i kraft i 1997.
* Norge sluttet seg til konvensjonen fra begynnelsen i 1993.

(Kilder: OPCWs hjemmeside, Wikipedia, Store Norske Leksikon) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag