RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SJOKKERT: Bjørn Ihler, overlevende fra Utøya, er sterkt imot at Utøya skal gjenreises.
SJOKKERT: Bjørn Ihler, overlevende fra Utøya, er sterkt imot at Utøya skal gjenreises. (Scanpix)

- Tøft å høre hvorfor Breivik drepte

Reaksjonene på Breiviks propagandatale og forklaring var sterke, spesielt fra Utøya-overlevende.

Oslo: - Det er tøft å høre hvorfor Breivik skjøt og drepte mine kamerater, sa Utøya-overlevende Bjørn Ihler til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) etter rettssakens andre dag.

Tirsdag startet Anders Behring Breivik på sin fem dager lange forklaring om hvorfor han drepte 77 mennesker i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

- Emosjonelt vanskelig

For Utøya-overlevende Bjørn Ihler var det vanskelig å høre Breiviks ord om 22. juli. Ihler overlevde massedrapet ved å gjemme seg flere steder på Utøya.

- Det har vært emosjonelt vanskelig. Måten han rettferdiggjør drapene på gir ingen mening. Samtidig synes jeg det er riktig og viktig at Breivik får uttale og forklare seg for å gi et klart bilde av hvordan og hvorfor terroraksjonen skjedde, sa han.

- Kjempe mot egen utslettelse

Breivik ønsket å starte sin forklaring tirsdag med et forberedt innlegg, og fikk lov til det. Den 13 sider lange utgreiingen for bakgrunnen for terroraksjonen skulle ifølge forsvarer Geir Lippestad ta 30 minutter, men Breivik dro ut tiden og holdt det gående i hele 75 minutter. Dette førte til flere advarsler fra hoveddommer Wenche Arntzen, samt protester fra bistandsadvokatene, men Breivik fikk til slutt lov til å gjennomføre hele talen.

Statsadvokat Inga Bejer Engh startet aktoratets utspørring med hva som ga Brevik rett til å begå de grusomme terrorhandlingene.

- Alle unike folk har rett til å kjempe for overlevelse og mot sin egen utslettelse. Der er en universell menneskerett, sa Breivik.

- Så det er menneskerettighetene som har gitt den retten til å handle slik du gjorde? spurte Bejer Engh.

- Det høres kanskje litt absurd ut, men i utgangspunktet ja, svarte Breivik.

Krevde dødsstraff, måtte fratre

Tirsdag var første gang Breivik har fått forklare seg detaljert i offentlighet. Mens tiltalte mandag brøt sammen i gråt, framsto han som mer samlet tirsdag.

Dag to av rettssaken tok for øvrig en dramatisk vending fra morgenen av. Meddommer Thomas Indrebø måtte fratre som meddommer i rettssaken etter at det ble kjent at han hadde skrevet på Facebook 23. juli 2011 at Breivik burde dømmes til dødsstraff. Retten fastslo at meddommeren var inhabil, og varameddommer Anne Elisabeth Wisløff tok hans plass.

Hvis alt går etter planen i Oslo tingrett fortsetter Breiviks forklaring ut uka. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere