- Tidenes råtneste epleslang

Foto: Lien, Kyrre (NTB scanpix)

Helseminister Jonas Gahr Støre er urolig.

19.04.13 14:41

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Fredag fortsetter Arbeiderpartiets landsmøte på Youngstorget i Oslo, den andre av totalt fire landsmøtedager.

- Det er mye vi ikke vet om alternativet, krysningen mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Det gir grunn til uro, sa helseminister Jonas Gahr Støre til landsmøtet fredag morgen.

DIREKTE: Følg landsmøtet direkte lenger ned i saken!

- Men det som gir enda større grunn til uro er det vi allerede vet. For på helse og omsorg er Høyre og Frp helt tydelige. Siv Jensen gjentar at dersom Frp vinner valget vil de ha markedstenkning på alle nivåer, sa Støre, og la til:

- Hun sier at Margaret Thatcher og Ronald Reagen er hennes politiske forbilder.

- Tenk at de skaper strid om dette
Helseministeren fortsatte med å angripe høyresiden.

- Her på landsmøtet går jeg inn for at skolene skal tilby et måltid til barna, gradvis og med lokal tilpasning fordi skolene våre er forskjellige. Det er bra for helse, og bra for læring, sa Støre, og la til:

- Tenk at høyresiden skaper strid om dette. Frp vil gi unge grøt. Det er i alle fall noe.

Støre påpekte at Høyre ikke bare er mot alle tilbud om skolemat, men at de om de vinner valget vil ta vekk tilbudet om frukt og grønt til elevene.

- Kjære landsmøte, det kaller jeg tidenes epleslang, sa Støre, til stor applaus.

Her kan du følge landsmøtet direkte:

HTML EMBED

- Fysisk aktivitet hver dag
Støre kom også med en gladnyhet til alle skolebarn som har gym som sitt favorittfag:

- Her på landsmøtet går jeg inn for at Ap skal jobbe for fysisk aktivitet i skoen - hver dag. Det er bra for helsa, og det er bra for læring, sa han.

Han sa at de skal styrke skolehelsetjenesten og helsestasjonene for å motvirke frafall, og for å ruste seg til å hjelpe de som sliter psykisk tidlig.

- Nå skal vi mobiliserer for en folkehelse for en ny tid, sa Støre også.

- Vi sier nei til profitt
Helseministeren påpekte at de ikke vil ha en helsepolitikk som er basert på markedstenkning.

- Vi vil ikke at offentlige sykehus skal subsidere komersielle klinikker. Og kjære landsmøte, vi sier nei til en helse- og omsorgspolitikk som tenker profitt for de private framfor pasientens beste, sa Støre.

Han påpekte samtidig:

- Men vi vinner ikke valg på det vi er mot, vi vinner på det vi er for. Og vi har store planer og ambisjoner for fellesskapets helse og omsorg. Tiden er inne for å fremme dem på en ny måte, sa Støre.

Siv: - Ap er desperate
Frp-leder Siv Jensen mener Aps skremselspropaganda mot Fremskrittspartiet viser et desperat parti som ikke er opptatt av egen politikk.

- Når Jens og Jonas hevder at Frp vil ødelegge velferdssamfunnet og drive storstilt privatisering av helse- og omsorgstjenester så snakker de mot bedre vitende, sier Jensen til NTB.

Hun hevder at Frp ønsker en folketrygdfinansiert helse- og eldreomsorgspolitikk som sikrer at alle får nødvendig hjelp og omsorg, uavhengig om lommeboken er tykk eller ikke.

- Vi ønsker en statlig finansiering og lovfestede rettigheter til sykehjemsplass, helsetjenester og omsorgstjenester for alle når behovet er til stede. Det er Ap som har snikprivatisert helsevesenet gjennom å skape så lange ventetider og helsekøer at folk med god råd, som Jonas Gahr Støre, kan kjøpe seg private helsetjenester betalt av egen lommebok.

- Det skal ikke være lommeboken som avgjør
Frp mener regjeringen har skapt et klasseskille i helsevesenet.

- Det vil Frp bekjempe. Det skal ikke være lommeboken som avgjør om du får rask hjelp eller ikke, men den enkeltes behov for helsetjenester, sier hun.

- Dette må vi vinne
Torsdag talte statsminister Jens Stoltenberg til landsmøtet.

- Dette valget skal vi, og må vi, vinne, sa statsminister og partileder Jens Stoltenberg til stor applaus da han innledet sin tale om den politiske situasjonen.

Stoltenberg sa han var lei av at høyrepartiene snakket ned Norge.

- Jeg er så inderlig lei av Fremskrittspartiet og Høyres elendighetsbeskrivelse av Norge. Av skolen, helsevesenet og næringslivet, sa han.

Les også: - Hvor lenge skal de snakke Norge ned?

AUF-leder Eskil Pedersen har også stor tro på valgseier til høsten, og spådde torsdag at Høyre-leder Erna Solberg vil trekke seg dersom Høyre taper valget.

- Det er klart at hvis Erna Solberg taper valget 9. september, så har hun tapt tre valg på rad som opposisjonsleder. Da tror jeg ikke Høyre lar henne fortsette, sa Pedersen til Nettavisen.

Det har skapt sterke reaksjoner at kulturminister Hadia Tajik i et ekstraordinært møte i Oslo Ap onsdag kveld ble vraket til det nye sentralstyret.

- Det er tragisk og viser at Ap snubler og snubler, uttalte professor og Ap-patriot Frank Aarebrot til Nettavisen.

Les også: - Hadia-vrakingen er tragisk

Les også: - 144 dager til Erna trekker seg

Nettavisen følger landsmøtet gjennom helgen.

Nettavisens liveblogg om Aps landsmøte fanger opp noe av snakket på sosiale medier. Følg den her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.