- Tidligere heroinmisbrukere besøker oss i lunsjen

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Og de pårørende sliter ofte med KOLS, angst, depresjoner eller migrene.

06.09.11 14:45

I fjor benyttet 5600 alkoholikere, narkomane, legemiddelmisbrukere og deres pårørende Retretten i Oslo. Likevel kan stiftelsen forsvinne når som helst.

Daglig leder Rita Nilsen forteller at pågangen har økt betraktelig i 2011.

- Etter at vi flyttet fra Grønland til sentrum har langt flere fra ulike bydeler i Oslo benyttet oss. Vi er blitt mer tilgjengelig og ligger sentralt for alle. Hittil i år har vi hatt over 6000 personer innom. Tidligere heroinmisbrukere kommer innom i lunsjen for å ikke bli oppdaget av arbeidsgiver, så mange er med andre ord avhengige av oss for å klare og fungere i hverdagen, sier Nilsen.

Lite offentlig støtte
I 2002 grunnla hun Retretten etter selv å ha vært rusfri i flere år. Per dags dato har hun ni fast ansatte i prosentstillinger og 25 frivillige som arbeider i stiftelsen. Støtten fra det offentlige er minimal, men med god hjelp fra private selskaper og mye ubetalt frivillig arbeid har organisasjonen overlevd de siste ni årene. Nå håper Nilsen på økt offentlig støtte, slik at de kan planlegge mer enn et år fram i tid.

- Vi lever fra år til år og det er alltid en kamp for å overleve. Hadde det ikke vært for at vi fikk økonomisk støtte fra private aktører hadde vi aldri eksistert. De vanskeligste å få kontakt med i rusapparatet er faktisk ansatte i stat eller kommune, sier hun.

Siste stopp
Rusmisbrukere får ingen diagnose når de slutter å ruse seg. Nilsen mener likevel at misbruket er ett tydelig tegn på at noe er galt.

- På Retretten tilbyr vi personer som har slitt med tungt rusmisbruk å finne ut hva slags hjelp de trenger for å bearbeide personlige problemer. Vi holder lærings og mestringskurs, besøker fengsler i hele Norge og tilbyr akupunktur som lindrer abstinenssymptomer. For mange er vi siste stopp før de dyttes ut i samfunnet og skal prøve å leve normalt igjen, sier hun.

I tillegg har organisasjonen tett oppfølging og god dialog med pårørende.

- Mange rammes hardt av å være i et nært vennskap eller familie med en misbruker. Pårørende vi snakker med har utviklet KOLS, angst, depresjoner, migrene eller lignende sykdommer. Derfor mener vi at det er viktig at denne gruppen inkluderes og får møte andre i samme situasjon, sier hun.

Kasteballer i systemet
Nilsen mener problemet for en del av brukerne er at de ofte sliter med å tilpasse seg samfunnet etter at de er blitt rusfrie.

- Mange som går på metadon, Subutex eller lignende føler at de blir sett på som statsdopere, både blant de narkomane og i den rusfrie delen av samfunnet. En del tidligere rusmisbrukere forteller også at de gjennom Nav er blitt kasteballer som plasseres i forskjellige jobber de ikke mestrer. Det blir kun nederlag på nederlag, sier hun.

Gjennom mestringskursene til Retretten får deltakerne kunnskap og kompetanse om seg selv, som gjør at de kan nyttiggjøre seg av og finne riktig behandling i det offentlige. Dette mener Nilsen er en vinn-vinn situasjon for alle.

- Hadde ansatte i stat og kommune forstått hvor mye vi mer vi kan lette arbeidet deres, så tror jeg de hadde ønsket å investere mer i stiftelsen, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.