RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tiggere har tjent så mye at de har råd til bygge nye hus i Romania


«Det er også åpenbart at deler av kontantstrømmen fra Norge/Kristiansand havner i lomma på rike romfolk i Gorj fylke. Spørsmålet, ut fra en fordelingstanke om å hjelpe de som virkelig er fattige er følgende: Ville det være bedre om kristiansanderne gav pengene til et kontonummer,» skriver varaordfører i Kristiansand i en fersk rapport.
«Det er også åpenbart at deler av kontantstrømmen fra Norge/Kristiansand havner i lomma på rike romfolk i Gorj fylke. Spørsmålet, ut fra en fordelingstanke om å hjelpe de som virkelig er fattige er følgende: Ville det være bedre om kristiansanderne gav pengene til et kontonummer,» skriver varaordfører i Kristiansand i en fersk rapport. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det skriver varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand i en ny rapport.

- Dette er opplysninger som kommer fra mennesker jeg har snakket med i Romania. Jeg har ingen grunn til å ikke stole på de opplysningene. Men samtidig vil jeg si at dette ikke gir hele bildet av situasjonen i Norge og Romania, sier varaordfører Jørgen Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Han besøkte Carbunesti i Romania med styreleder i stiftelsen Fra Tiggerkopp, Bjørn Øyvind Fjeld, i juni for å finne et alternativ til tigging.

Les også: Høyre vil ha tiggeforbud i Oslo
Les også: Carl I. Hagen vil kaste tiggerne ut av Oslo

På sin guidede tur i byen, mener Kristiansen at han kan avdekke at tiggerne har det bedre i hjemlandet enn mange har trodd.

Han navngir enkeltpersoner i rapporten, som Fædrelandsvennen har anonymisert:

«Vi besøkte blant annet også husene til mange av de som tigger i Kristiansand. En kvinne som tigger i Kristiansand har to hus som ser rimelig nybygde ut. Det kan tyde på at hun har bygget disse med midler fra tiggingen i Kristiansand.» står det i rapporten.

Varaordfører Jørgen H. Kristiansen er tilbake fra Romania med en fersk rapport.

Kristiansen stiller spørsmål ved eventuelle bakmenn:

«Svaret er både ja og nei. Ja i den forstand at dette er klaner og familier. Noen har avtaler om 50/50-deling på midlene som samles inn i Norge. Slik at en får halvparten av det som kommer inn. Samtidig er også svaret nei, i den forstand at man er innforstått med at man skaffer midler til storfamilien.»

- Havner i lomma på rike romfolk

Jørgen Kristiansen mener en løsning, i hvert fall på sikt, er å slutte å gi til tiggerne og heller gi penger til hjelpearbeid i Romania.

«Det er også åpenbart at deler av kontantstrømmen fra Norge/Kristiansand havner i lomma på rike romfolk i Gorj fylke. Spørsmålet, ut fra en fordelingstanke om å hjelpe de som virkelig er fattige er følgende: Ville det være bedre om kristiansanderne gav pengene til et kontonummer»

Avventer offentliggjøring

Nettavisen har vært i kontakt med Kristiansen.

- Hva vil dere gjøre videre med denne rapporten?

- Vi ønsker en skikkelig gjennomgang av romfolkets situasjon. Fredag skal politisk ledelse i Kristiansand og stiftelsen Fra Tiggerkopp møte europaminister Elisabeth Aspaker. Det er viktig at hun er godt informert da det er mye EØS-midler i spill, sier Kristiansen til Nettavisen.

Nettavisen har snakket med Fædrelandsvennens nyhetsredaktør Jonas Mjaaland som understreker at dette er et arbeidsdokument og at de foreløpig avventer å publisere rapporten.

Nederlag for regjeringen

Ordfører Harald Furre understreker at dokumentet er offentlig, men at det er i en tidlig fase.

- Men det er mange flere informasjonselementer som må på plass og opplysninger som må verifiseres før man kan legge dette til grunn for behandling i kommunalutvalget eller formannskapet, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Regjeringens forslag om et nasjonalt tiggeforbud ble skrotet etter at Senterpartiet (Sp) gjorde kuvending i saken på nyåret 2015.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere