RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tiggersituasjonen i Oslo er uholdbar

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Byrådet i Oslo kommune ønsker å innføre en meldeplikt for tigging på offentlig sted. - Det skal bli vanskelig å tigge i Oslo, sier byrådslederen.

Byrådet har nå sendt ut forslag til endringer i politivedtektene for Oslo kommune. Endringene innebærer at tiggere må ha polititillatelse for å be om penger på offentlig sted.

- Det er så utrolig mye tigging i hovedstaden. Mye av det er veldig aggressivt. Det er rett og slett et problem som blir større og større, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Nettavisen.

Les også:- Det var få som hørte etter

Målet er å knekke tiggermarkedet, og gjøre det vanskeligere å organisere tigging.

- Det skal bli så mye styr og mas å tigge i Oslo at tiggerne velger en annen by i et annet land, sier Røsland.

- Tigger du uten tillatelse bryter du loven. Det er utgangspunktet vi ønsker, tilføyer han.

Etterlengtet
Byrådslederen understreker at det ikke finnes mange virkemidler fra kommunens side, og derfor gir de jernet der de mener det er mest virkningsfullt.

- Nå må hver enkelt tigger melde seg til politiet og få en saksbehandler til å se på saken. Det gir politiet en hjemmel til å håndtere ulike tiggerproblemstillinger.

Les også:Her tar hun badevekttrikset

Stasjonssjef ved sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen, etterlyste ovenfor Nettavisen tydeligere retningslinjer senest den 13. mai i år.

- Politiet trenger håndfaste regler. Det er vår verden. Det nytter ikke overlate alt til politibetjentens skjønn. Hvordan standardiserer man skjønn? Er det rødt lys, er det forbudt og kjøre, sa han.

Stasjonssjefen understreket at politiet bestandig vil være tilhengere av tydelige bestemmelser.

Fikk avslag
Da Erling Lae (H) var byrådsleder ble det også foreslått å endre politivedtektene, slik at politiet kunne får rett til å fjerne personer som drev pågående tigging, eller salg. Forslaget hadde stort flertall i bystyret, men ble avslått av statsråd Knut Storberget og Justisdepartementet.

- Lae forsøkte å forby tigging gjennom politivedtektene. Vi forbyr ingenting, kun hvis du ikke har tillatelse, sier Røsland.

Han har troen på at Justisdepartementet denne gangen vil gå for forslaget.

- Jeg blir veldig overrasket om et solid flertall i bystyret ikke går gjennom, sier byrådslederen.

Røsland opplever det som et sterkt ønske fra byens alminnelige befolkning at bybildet per dags dato er blir endret.

- Vi kan ikke leve med at Oslo skal være et naturlig valg for tiggere i Europa. Det er ingen menneskerett å dra til Oslo for å livnære seg av tigging. Var det opp til meg ville jeg helst hatt tilbake lovforbudet som ble opphevet i 2006, avslutter Røsland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere