- Tilbød andre menn å ha sex med sin datter (7)

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Kripos-sjefen sier de måtte kaste inn håndkleet fordi teleselskapet ikke lagrer kundenes aktivitet på nett.

02.06.10 12:14

Kripos mener Norge bryter FNs barnekonvensjon og angriper Barneombudet for uvitenhet fordi ombudet er negativ til EUs datalagringsdirektiv, skriver Aftenposten.

På et seminar med justisminister Knut Storberget på tirsdag trakk assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas frem en overgrepssak der politiet måtte kaste inn håndkleet fordi teleselskapet ikke lagrer kundenes aktivitet på nett.

– Saken dreide seg om en far som tilbø andre menn å ha sex med sin syv år gamle datter. Det viste seg at teletilbyderen ikke lagrer noen ting, fordi selskapet ikke er pålagt det. Hadde vi fått tilgang til IP-adressen, hadde vi trolig løst saken, sier Haukaas til Aftenposten.

Han sier at enkelte teletilbydere ikke fører IP-logger i det hele tatt.

- Norsk slettepraksis er uforsvarlig og fører til at vi jevnlig må droppe saker, også saker vi får fra samarbeidende tjenester i utlandet. Bevisene er ofte sterke. På saker fra utlandet kan vi ofte lett se at overgrepet er utført i Norge. Vi kan for eksempel se norske yoghurtbegre på bildene, sier Haukaas.

Ifølge Haukass er norske selskaper pålagt å slette alle IP-logger innen 21 dager, men har ingen plikt til å lagre. Han understreker at barn er aktive på sosiale medier, og Kripos vet at voksne forsøker å utnytte det.

- Jeg lurer på om Barneombudet i det hele tatt er klar over at enkelte selskaper ikke lagrer i det hele tatt, sier Haukaas, som er svært kritisk til at Barneombudet i høringsrunden for EUs datalagringsdirektiv var negativ til direktivet som vil pålegge teletilbydere å lagre all trafikkdata, men ikke innhold, i minimum seks måneder.

Barneombudets nestleder Knut Haanes sier at ombudet er godt kjent med politiets argumentasjon, men at ombudet også har merket seg motargumentene.

- Den ensidige fokuseringen på at direktivet alene skal trygge barn mot seksuelle overgrep, synes noe søkt, sier Haanes, som også trekker fram hvor enkelt det vil være å omgå direktivet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag