*Nettavisen* Nyheter.

- Tilbyr å danne en samlingsregjering

Foto: HANDOUT

03.07.13 21:36

Et militærkupp er i gang i Egypt, ifølge presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver. President Mohamed Mursi ber alle egyptere om å gjøre motstand mot kuppet, men uten å bruke vold.

– For Egypts skyld og den historiske nøyaktigheten, la oss kalle det som skjer for dets rette navn: et militærkupp, sier sikkerhetsrådgiveren Essam al-Haddad.

Han fordømmer kuppet, som han mener vil innebære at det blir spilt blod.

– På denne dagen og i denne tid kan man ikke lykkes med noe militærkupp uten betydelige blodsutgytelser, ettersom man er stilt overfor en betydelig folkelig kraft, sier El-Haddad.

Han sier han venter at hæren og politiet vil fjerne Mursis tilhengere fra gatene med makt.

Egypts sikkerhetsstyrker har innført reiseforbud for Mursi og andre islamistiske toppledere.

Mursi er ifølge egyptisk TV satt i husarrest, men dette er ikke bekreftet. En av hans medarbeidere sier at presidenten oppholder seg i bygningene til republikanergarden og at han fortsatt arbeider derfra. Det er imidlertid uklart om han kan forlate stedet og vende tilbake til presidentpalasset, ifølge talsmannen Yasser Haddara.

Han føyer til at Mursis budskap til alle egyptere er at de skal motstå militærkuppet, men at de skal gjøre det med fredelig midler, ikke vold, verken mot politi, soldater eller andre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH (Reuters)

- Tilbyr samlingsregjering
Presidenten tilbyr å danne en samlingsregjering som en vei ut av krisen. Men opposisjonen og hæren har ennå ikke svart på utspillet.

Det er helt nye toner fra Mursi som til nå har nektet å forhandle med hæren og opposisjonen om landets framtid. Tidligere onsdag avslo han og det islamistiske regjeringspartiet en invitasjon til å delta på et møte med den militære ledelsen.

President Mursis utspill kom samtidig som fristen de militære hadde gitt presidenten, var i ferd med å utløpe. Fristen har av forskjellige kilder blitt oppgitt både til klokken 16.30 og klokken 17.00. Hvis Mursi innen den tid ikke hadde kommet med løsninger på hvordan krisen kan løses, har hæren varslet at den vil gripe inn ved å sette grunnloven til side og utlyse nyvalg.

Siste saker om krisen i Egypt:
- Vi sverger at vi vil ofre vårt blod

Hæren omringer statlig TV i Egypt
Brorskapet nekter å møte Egypts generaler
- ElBaradei ber hæren gripe inn i Egypt

Taust
Verken opposisjonen eller hæren har kommet med noen reaksjoner på Mursis utspill. Spørsmålet er om opposisjonen vil godta Mursis håndsrekning på nåværende tidspunkt. Mange mener at han har utspilt sin rolle og enten må gå av frivillig eller avsettes. Samtidig har Mursi fortsatt mange tilhengere.

Titusener av mennesker var onsdag ettermiddag samlet på Tahrirplassen i sentrum av Kairo. Det råder stor usikkerhet om hva som vil skje videre utover kvelden. Foreløpig har det ikke kommet noen erklæring fra de væpnede styrker, slik mange på forhånd hadde ventet.

– Konsensus

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Mursi at en koalisjonsregjering må være en del av løsningen på den fastlåste politiske situasjonen i landet.

– Presidenten ser for seg dannelsen av en konsensusbasert koalisjonsregjering som skal ha overoppsynet med forberedelsene av neste parlamentsvalg, heter det i uttalelsen.

Den gjentar samtidig at Mursi holder opposisjonspartiene ansvarlige for at det ennå ikke er blitt opprettet en gruppe som skal legge til rette for endringer i grunnloven som ble vedtatt i desember 2012. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.