RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tilsto Åsane-drapet

Åsane-drapet
Åsane-drapet
Sist oppdatert:
I nye avhør skal Tor Helge Flaten ha tilstått å ha vært alene om det seks år gamle Åsane-drapet. Jarle Olsens advokat vurderer å kreve drapssaken gjenopptatt.

I forrige uke skal Tor Helge Flaten ha vært i nye avhør med politiet og der forklart at det var han som skjøt og drepte Øyvind Bjarte Madsen. Han skal også ha fortalt hvor drapsvåpenet ble gjemt, og dette skal ha blitt funnet under et kumlokk i Eidsvåg, skriver Bergensavisen.

Skjedde i affekt
Flaten er dømt for drapet på Øyvind Bjarte Madsen i april 2000. Han fikk 18 års fengsel, mens Jarle Olsen fikk 21 års fengsel for å ha bestilt drapet. Med den nye forklaringen frikjennes Olsen for drapet. Han har hele tiden nektet straffskyld for drapet, som i dommen fra Gulating lagmannsrett i 2002 ble beskrevet som en ren henrettelse.

- Jeg har snakket med politiet om disse nye opplysningene og bedt om å få innsyn i saksdokumentene så snart som mulig. Hvis de gir grunnlag for det, vil vi kreve at saken mot min klient blir behandlet i Gjenopptakelseskommisjonen, sier Olsens advokat, Helge Wesenberg til iBergen.no.

Ifølge BA har Flaten forklart at drapet skjedde i affekt og ikke var planlagt.

- Det har vært en ny utvikling i saken. Men det er for tidlig å komme med noen kommentar, sier Flatens forsvarer, Oscar Ihlebæk, til avisen.

Kan få konsekvenser
Verken politiet, eller andre forsvarere i saken vil kommentere eller bekrefte den oppsiktsvekkende vendingen til avisen.

Til iBergen.no sier politijurist Svein Erik Krogvold at politiet hadde et avhør av Flaten for halvannen uke siden, men vil ikke avsløre hva som kom fram i dette avhøret. Flaten skal avhøres videre i februar, mens saksgangen for de øvrige involverte i saken vil gå videre som planlagt.

- Hvis advokat Wesenberg og Jarle Olsen vil få saken gjenopptatt, får vi ta det spørsmålet når det kommer. Det er i så fall statsadvokatens bord, sier Krogvold til iBergen.no.

Tilståelsen kan få konsekvenser for både drapsdømte Jarle Olsen, en 30-årig tredjemann som ble dømt for medvirkning, og en 25-åring som i fjor høst ble pågrepet og siktet for medvirkning til det seks år gamle drapet.

Bestilte drapet
Nordsjøarbeideren Øyvind Bjarte Madsen ble drept med et skudd mot hodet. Han ble funnet av en kvinnelig bekjent, sittende i en lenestol i sitt eget hjem.

Etterforskningen førte politiet inn i det hardbarkede narkomiljøet i Åsane, og Jarle Olsen ble utpekt som hovedmannen bak ugjerningen. Ifølge påtalemyndighetene skulle han ha bestilt henrettelsen av Madsen, mens Flaten påtok seg oppdraget. Olsen har selv sagt at han bare bestilte en «smelle-jobb» - at Madsen skulle bankes opp, ikke drepes.

Påtalemyndigheten mente motivet for drapet var Olsens betydelige narkogjeld i Oslo. Drapet på Madsen skulle framstå som et ran, slik at Olsen kunne ha en unnskyldning overfor sine kreditorer for ikke å ha betalt gjelden sin. Madsen skal angivelig ha fungert som kurer.

Dømt to ganger
I 2001 ble Olsen og Flaten sammen med en tredjemann dømt for drapet, men anket til lagmannsretten. Anken førte til en ny dom i november 2002, som ikke ble anket.

Til tross for at tre personer ble dømt for drapet, har etterforskningen ikke blitt endelig sluttført. I høst ble en 25-åringen siktet for medvirkning, både i Åsane-drapet og det såkalte Lindås-drapet. Siktelsen kom etter at Olsen skal ha gitt politiet nye opplysninger i saken. 25-åringen skal ha hjulpet til med å skaffe til veie drapsvåpenet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere