*Nettavisen* Nyheter.

- Tiltakene mot vold er for dårlige

Daglig leder for Krisesentersekreteriatet, Tove Smaadahl, mener ting må gå fortere for å minske tallene. Foto: Ine-Elise Høiby (Nettavisen)

- Undersøkelsen viser at det ikke har skjedd noe som helst på fem år, sier Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet.

26.02.14 15:48

OSLO: Krisesentrene i Norge krever mer aktiv handling etter at en landsomfattende undersøkelse om vold og overgrep ble overrakt regjeringen.

Det var Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som overleverte repporten til justisminister Anders Anundsen (FrP), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne i formiddag.

Tallene i rapporten viser blant annet at nesten ti prosent av de spurte kvinnene hadde blitt utsatt for voldtekt.

Les også:En av ti kvinner i Norge har blitt voldtatt

Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekreteriatet, er ikke fornøyd med det som kommer frem i rapporten. Hun har jobbet med krisesentre i 30 år, og har sett at ting har forbedret seg, men at det går for sakte.

Ingen forbedring
I følge Smaadahl kom det i mai 2009 en lignende rapport. Også den viste at ca ti prosent av kvinnene hadde blitt utsatt for voldtekt før de fylte 15 år, noe som vil si at det ikke har vært noen nedgang overhodet.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra venstre: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne, justisminister Anders Anundsen, Siri Thoresen, Ole Kristian Hjemdal. Foto: Ine-Elise Høiby (Nettavisen)


- Det har altså ikke skjedd noe forbedring på fem år. Det er ikke i nærheten av bra nok, sier Smaadahl til Nettavisen.

- Vi har ikke råd til at flere kvinner skal få sine liv ødelagt, ei heller barn. Vi kan heller ikke frykte at kvinner skal bli drept i dette samfunnet, fordi de ikke får den reelle beskyttelsen de trenger.

Smaadahl er ikke overrasket over at det er kvinnene som er mest utsatt, og skylder på likestillingen.

Fakta

Fakta om voldtekt i Norge

- I samfunnet vårt er det en manglende likestilling. Alle undersøkelser viser at de mest sårbare er kvinnene og at vi har en lang vei for å oppnå likestilling. Jo mer likestilte vi er i et samfunn, jo mindre vold vil vi finne, forteller hun.

Vil ikke ha kriminelle fedre
Rapporten fra NKVTS viser at svært få tør å anmelde vold og voldtekt. Smaadahl synes det er vanskelig å si noe om hvorfor bare elleve prosent velger å anmelde en voldtekt. Også når det gjelder familievold er det mange som kvir seg for å blande inn politiet.

- Det er nok mange som er redde for å anmelde fordi de ikke har tiltro til politiet i sakene og er redde for at volden skal eskalere. Men det er også tilfeller hvor man er redde for at barna da skal få en far eller mor som har blitt stemplet som kriminell, sier Smaadahl.

Les også: Utlover dusør til mannen som hindret voldtekt

Sloss for kvinnenes behov
Krisesentrene rundt om i landet kartlegger hjelpebehovet til kvinnene, gir beskyttelse og støtte, slik at de utsatte kan få det hjelpebehovet de trenger.

- Jeg synes jo selvfølgelig at krisesentrene gjør en fantastisk jobb. Det er et lavterskeltilbud som sloss for kvinnene, men når de som trenger det ikke får hjelp, mister de ofte tilliten til hele hjelpeapparatet.

- Det må forebygges i mye større grad for at tallene skal synke frem mot neste rapport. Det må være en visjon og en målsetting for den nye regjeringen å få ned voldsratene. Som jeg sa til statsråden, det går for sakte. De må bruke større steiner for å forebygge, sier hun.

Les også: Færre jenter tør å anmelde voldtekt

Klikk her for å lese hele rapporten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.