*Nettavisen* Nyheter.

- Time out!

Foto: DAVID MOIR (Reuters)

David Cameron og Gordon Brown krangler om makten. En skuffet minijoker Nick Clegg tar en time out.

07.05.10 13:50

- Nå må vi bruke litt tid til å forsikre oss at folket får den regjeringen de fortjener i disse vanskelige tider, sier Liberaldemokratenes leder Nick Clegg etter valget i Storbritannia.

Et valg som ble skuffende for Liberaldemokratene. Partiet oppnådde ikke et resultat som gjør at de kan spille den store jokerrollen i maktkampen som nå kommer.

I skrivende stund er ikke alle de 650 setene i det britiske parlamentet blitt fordelt. De konservative Toryene ligger an til å få 305 seter, Gordon Browns arbeiderparti 262 seter, mens Liberaldemokratene trolig vil få 55 seter. I tillegg vil flere småpartier sikre seg til sammen 27 seter.

Du kan se resultatlista på forsiden av The Sun.

Maktkamp
Både David Cameron og Gordon Brown har erklært seg som vinnere etter torsdagens valg. Cameron fordi Toryene nå er det klart største partiene. Labour fordi de allerede sitter i regjering og har førsteprioritet i forsøket på å stifte regjering.

Les: Cameron mener Labour har tapt sitt mandat

Fredag morgen sa statssekretæren for Wales at resultatet er et antikonservativt, og at Labour vil forsøke å danne regjering med de andre partiene.

Men hvem som skal styre Storbritannia videre, blir det altså opp til Liberaldemokratene og de andre småpartiene å bestemme. Ifølge Clegg, så vil det kunne ta lang tid før avgjørelsen blir tatt

- Hva som enn hender i de kommende dagene, ukene og månedene, vil jeg blir styrt av de verdier og prinsipper som vi har kjempet for i dette valget: Av rettferdighet i vårt samfunn, ansvar for å skape stabilitet og vekst i vår økonomi, og en virkelig forandring i hvordan vi driver politikk, sier Clegg. En av hans største politiske saker er å endre valgsystemet i Storbritannia som fremelsker topartisystemet.

Skuffet
Liberaldemokratene hadde håpet på et sterkere valg og en sterkere posisjon i regjeringsforhandlingene som nå vil finne sted. Meningsmålingene viste at flere ville forlate de gamle sikre partiene enn det resultatet nå blir.

- Dette har åpenbart vært en skuffende natt for Liberaldemokratene. Vi har rett og slett ikke oppnådd det vi hadde håpet. Jeg er likevel stolt over hvordan vi gjennomførte valgkampen. Jeg mener vi førte en positiv valgkamp full av håp og optimisme, sier Clegg skriver Belfast Telegraph.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.