*Nettavisen* Nyheter.

- Ting tar jo bare tid i Forsvaret

Foto: Lars Brock Nilsen

De vernepliktige på Kolsås har lært seg å leve med et ødelagt vindu eller to.

KOLSÅS (Nettavisen):- Her er det ingen som bor lenger, sier Daniel Ulloa (19), og peker på to av kassernene inne på Kolsås leir. Idretts- og velferdsassistenten er dog ikke sikker på om det er dårlige boforhold eller samling av soldatene som er årsaken.

Nettavisen skrev i forrige uke at 90 prosent av soldatene i Hæren meldte misnøye med hvor lang tid reparasjoner og utbedringer tar i militærleirene. I svarene fra undersøkelsen var blant annet Kolsås en av leirene som kunne melde om trege reparasjoner og utbedringer. På tross av økt terrorberedskap har Nettavisen fått lov til å komme på besøk i leiren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Systemet fungerer godt
Leiren huser litt over 60 vernepliktige soldater, der majoriteten jobber med vakt og sikring, idrett, velferd og IKT. Ulloa, som også er leirtillitsvalgt, forteller at de som oppholder seg på leir har et relativt godt system for å melde fra om reparasjonsbehov.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Brock Nilsen- Hver dag klokken halv åtte er det rominspeksjon der vi gir befalet beskjed om det skulle være noe. De bringer da dette videre til Forsvarsbygg, sier han.

Selv om soldatene har fått beskjed om hvordan de selv melder inn skader direkte til Forsvarsbygg, mener befalet det er lettere å gå gjennom dem.

- Så alle reparasjoner går hurtig her på leiren da?

- Nei, ikke i det hele tatt, ler Ulloa, og forteller at flere reparasjoner som har tatt mye lenger tid enn nødvendig.

Gammelt og grått
Det er folketomt inne på kassernene Nettavisen får bli med inn på. Ingen store skader får oppmerksomhet, men et slitt preg merkes når vi beveger oss rundt i gangene og rommene. «Ikke legg klær i tørketrommelen», står det på en tørketrommel. Årsak er ikke klar.

- Akkurat nå er det få ting å klage på, bortsett fra et vindu som vi ikke får åpnet. Men vi er jo vant til at ting tar tid, sier Ulloa.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er så trangt på do
Like folketomt er det ikke på Velferden, der soldatene nyter tida etter endt tjeneste. Det gjøres klart for helgetur på fjellet i regi av Velferden, og flere av soldatene gjør klart skiutstyret. De har sine meninger om forholdene de bor under.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Brock Nilsen

- Det er jo så jævla trangt på do, utbryter Truls Johansen (20) bak kioskskranken. Jonas Tystad (19) bekrefter at det er vanskelig å få igjen døra på toalettet. Han har derimot ikke mye annet å klage på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Brock Nilsen- Dette er jo gamle bygg som jo har sine mangler. Men vi er jo i Forsvaret, og ting tar jo bare tid i Forsvaret, sier Tystad. Han tror Forsvarsbyggs tunge arbeidsbyrde kan ligge til grunn for tregheten.

Leirtillitsvalgt Ulloa forteller at andre faktorer veier opp for mindre bra kasserner.

- Vi har jo et veldig bra idretts- og velferdstilbud her som gjør at vi glemmer boforholdene litt. Dermed er de vernepliktige soldatene her i bunn og grunn fornøyde, sier han.

Se video fra rundturen på Kolsås-kassernene her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag