RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

- To voldtekter i Oslo er ikke overraskende

Sist oppdatert:
Hver eneste helg kommer flere kvinner til voldtektsmottaket i Oslo.

- Vi deler ikke inn i mer eller mindre alvorlig overgrep. Det spesielle med overfallsvoldtekter er at de gjør noe med tryggheten til oss andre i det offentlige rom, men en bekjentskapsvoldtekt kan være vel så alvorlig for de som opplever det, sier seksjonslege Henriette Myhre Waitz ved overgrepsmottaket i Oslo til Nettavisen.

Søndag morgen anmeldte en kvinne en voldtekt som skal ha skjedd i et parkeringshus på Grønland. Politiet karakteriserer den angivelige voldtekten som «festvoldtekt» fordi kvinnen hadde møtt overgriperne tidligere på natten og vært med dem rundt i byen.

Natt til mandag ble en kvinne funnet bevisstløs på Grønland. Politiet tror at hun kan ha blitt voldtatt, men etterforsker saken foreløpig som et overfall.

Les egen artikkel om de to sakene under etterforskning her.

Mer enn en voldtekt daglig
- To voldtekter i Oslo er ikke overraskende for oss. Dette er en vanlig helg. Vi har tre, fire voldtekter hver eneste helg hele året, konstaterer leder Endre Sandvik ved Oslo legevakt. I tillegg kommer like mange voldtekter fordelt på resten av ukedagene.

Selv om voldtektsmottaket i gjennomsnitt mottar godt over en henvendelse hver eneste dag, så viser statistikken at antall voldtekter har gått ned.

I 2012 ble det anmeldt 218 voldtekter og 33 voldtektsforsøk i Oslo. Det var en nedgang på 3,8 prosent fra året før. Første kvartal 2013 viste en nedgang fra 79 til 51 anmeldelser for voldtekt og voldtektsforsøk. Nedgangen bekreftes av voldtektsmottaket. Der gikk antall henvendelser ned fra 424 i 2011 til 401 i 2012.

Les også: Kvinnelig nabo: - Det er ikke trygt her

- Like ille
- Den lille nedgangen fra 2011 til 2012 skyldtes at antall overfallsvoldtekter gikk ned, sier Sandvik og legger til at politiet er svært ofte involvert når det gjelder overfallsvoldtekter.

Når det er sagt så betyr ikke det at Sandvik mener denne typen voldtekter er mer alvorlige enn andre typer voldtekter. Overfallsvoldtekter utgjør 20 - 30 prosent av alle voldtekter i Oslo. I motsetning til overfallsvoldtekter gjennomføres cirka halvparten av alle voldtekter av personer som på en eller annen måte kjenner offeret.

- Å bli voldtatt av en man kjenner kan oppleves like ille for dem som opplever det, sier Sandvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere