*Nettavisen* Nyheter.

- Tøft å være blond på Tinget

Hun er blitt kalt skrikhals og løs kanon, men nå er Inga Marte Thorkildsen aktuell som statsråd. Les lørdagspraten.

18.09.05 10:06

Klikk på bildet for å forstørre.

(SIDE2): Det er ikke lett å få tak i Inga Marte Thorkildsen tirsdag morgen etter valget, men når vi først klarer det, treffer vi en dame som er glad, lei seg, redd og full av pågangsmot.

29-åringen kom inn på Tinget for Vestfold SV allerede i 2001, og tirsdag morgen fikk hun vite at plassen er hennes i fire år til.

Blandede følelser
Hun er også blitt nevnt som mulig ny barne- og familieminister, av Dagbladets kommentator Marie Simonsen.

- Hvordan har du det nå?

- Det har vært veldig morsomt, og jeg er glad for plassen min, men jeg er samtidig veldig lei meg for alle som ramlet ut. Jeg er egentlig full av veldig blandede følelser.

Samtidig har hun allerede begynt å tenke på alt hun skal få gjort.

- Vi skal få til et «Barnas Hus», et sted seksuelt misbrukte og voldsofre kan få hjelp på ett og samme sted. Vi skal også ha voldtektsmottak i alle fylker, ja man skulle jo tro at det fantes alt.

Må bevise ekstra
Det har vært en tøff valgkamp. Blant annet stemplet valgforsker Frank Aarebrot SV-blondinen som en skrikhals som «ser ut som en skoleelev».

Men Thorkildsen har slått fra seg i Stortingets gubbevelde lenge og har gode råd til andre unge kvinner som nå står på trappa.

«Det er klart man som ung og blond kvinne må bevise ekstra mye at man kan noe»

- Det blir mange unge på Stortinget nå og vi skal støtte hverandre. Det er klart man som ung og blond kvinne må bevise ekstra mye at man kan noe, men så er det jo også lettere å overraske folk positivt. Jeg har nok jobbet ekstra grundig med enkelte saker.

Urettferdighet og egoisme er det verste hun vet. Hun blir helt redd av å tenke på at noen setter sine egne kortsiktige interesser fremfor ting som er viktig for andre, som miljø og fattigdom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm

Hodet opp fra glassbollen
Thorkildsen skiller godt mellom politikken og privatlivet sitt. Hun forklarer det med at noen ganger er man nødt til å stikke hodet opp av glassbollen. Hun prøver å sette av tid til vennene sine og spesielt til kjæresten.

Thorkildsen avbryter for å fortelle oss om kattungene som leker i sofaen bak henne, de er så utrolig søte. Det er sånne ting som gjør henne glad.

Stå på for saken
- Har du et forbilde?

- Jeg har nok få forbilder, men på en måte har jeg Finn Gustavsen, selv om han dessverre ikke var så særlig feministisk anlagt. Men han var så utrolig sterkt imot det å gjøre ting for din egen karrieres skyld. Man skal stå på for saken i seg selv, ikke bare for at du selv skal klatre.

Kattungene i sofaen gleder fortsatt, men folk som tenker for mye på seg selv gjør Thorkildsen sint av folk. Og som om det ikke var nok, er hun redd og bekymret for oss alle.

- New Orleans har gjort sterkt inntrykk på meg. Samtidig kjenner jeg at det er ganske sterkt å se hvor lite vi tar det til oss. Jeg er engstelig for klimaendringer og miljø, det er jo tragisk hvis vi ødelegger muligheten vi har til å bo her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.