- Tok betalt for varer med sex på bakrommet

MONTERER: Bildet (innfelt) viser at mannen kommer inn med kameraet i hånda. Han monterer dette opp under vasken, og forlater. Senere kommer kvinnelige ansatte inn.

MONTERER: Bildet (innfelt) viser at mannen kommer inn med kameraet i hånda. Han monterer dette opp under vasken, og forlater. Senere kommer kvinnelige ansatte inn. Foto: Politiet/Nordlys

Her monterer Elkjøp-sjefen spionkameraet på dametoalettet.

04.03.15 18:42

HARSTAD (Nordlys.no): En mann i slutten av 30-årene er dømt til syv måneders fengsel hvorav 90 dager gjøres betinget, etter at han blant annet skal ha stjålet sensitiv informasjon fra andres datamaskiner. Mannen var ansatt ved Elkjøp i Harstad da han skal ha begått ugjerningen.

Les saken hos Nordlys

- Kollega avslørte han
Det var en kollega av den nå dømte mannen, som ble obs på at det foregikk ulovligheter arbeidsplassen. Han oppdaget ved en tilfeldighet et bilde en tredje kollegas samboer på en server eller datamaskin. Bildet var av personlig og lettkledt art, og han varslet dermed den fornærmede kollegaen umiddelbart. Sammen med dette bildet lå det flere andre intimbilder og videoer av andre jenter. Det viste seg etter hvert at disse stammet fra datamaskiner og mobiltelefoner som kunder hadd levert inn til reparasjon ved bedriften.

Slik hadde også bildet av den ansattes kjæreste også havnet på bedriftens datamaskin. Den tiltalte mannen fortalte i retten at det var vanlig å ta sikkerhetskopier av kunders datamaskiner over på arbeidsplassens servere. Av og til ble disse kopiene avglemt, og ikke slettet i henhold til bedriftens eget reglement.

Da politiet ble involvert og etter hvert beslagla mannens private datamaskin, ble det også funnet seks videoopptak fra bedriftens dametoalett. Videoene viser at mannen kommer inn med kameraet i hånda. Han monterer dette opp under vasken, og forlater. Senere kommer kvinnelige ansatte inn. På opptakene vises tydelig at kvinnene drar ned bukse og truse før de setter seg ned. Senere vistes det at mannen kommer inn og henter kameraet igjen.

- Gutteklubb på Elkjøp
Mannen sa også at det eksisterte en ukultur eller gutteklubb på Elkjøp, og at innsamling av kunders intime bilder hadde pågått lenge før hans tid i bedriften. «Gutteklubben» hadde også tatt bilder av kunders rumper da de var innom butikken, ved hjelp av en spesiell applikasjon på mobiltelefonene.

Det ble også fortalt i retten at to ansatte skal ha hatt sex med to kvinnelige kunder på bakrommet mot at de ga rabatter på produkter.

Det skal ifølge dommen ha vært en kollega som introduserte den nå dømte mannen for denne «gutteklubben». Mannen ble navngitt og måtte forklare seg for retten. Denne kollegaen arbeider ikke lengre for Elkjøp, og det skal ikke være tatt ut tiltalte mot mannen, på tross av at han var sentral i innsamlinga av bildematerialet. I retten bekreftet han ukulturen som eksisterte på Elkjøp.

Aktor la ned påstand om fengsel i syv måneder hvorav 120 ble gjort betinget. Dommeren ville det annerledes, og ila kun 90 dager betinget hvorav resten må sones.

– Dette representerer etter rettns oppfatning et klart brudd på den lojalitets- og troskapsplikt som tiltalte hadde som sjef for dataavdelinga overfor Elkjøp. Det er også et klart brudd på Elkjøps interne rutiner, skriver dommerfullmektig Kristian Fredheim i sin slutning.

Daglig leder ved Elkjøps avdeling i Harstad, Arne Lysvik, sier til Nordlys i en kort kommentar at denne ukulturen som omtales i dommen ikke eksisterer lengre ved bedriften.

– Det var en ukultur blant tidligere ansatte, og er ryddet bort. Jeg kan forsikre om at slikt ikke skjer, og vil aldri skje her igjen, sier Lysvik.

Han innrømmer at saken har vært en belastning på både han og butikken.

Les flere saker hos Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.