RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tok demningen tilbake fra IS

Kurdiske krigere melder at de har tatt tilbake demningen ved Mosul ved hjelp av flystøtte fra USA. Krigere fra Den islamske staten (IS) tok kontroll over området for en uke siden.
Kurdiske krigere melder at de har tatt tilbake demningen ved Mosul ved hjelp av flystøtte fra USA. Krigere fra Den islamske staten (IS) tok kontroll over området for en uke siden. Foto: Stringer/iraq (Reuters)
Sist oppdatert:
Irakiske kurdere har tatt tilbake den strategisk viktige demningen i Mosul fra Den islamske stat (IS), meldes det søndag.

Irakiske kurdere har tatt tilbake den strategisk viktige demningen i Mosul fra Den islamske staten (IS), meldes det søndag.

De irakiske peshmerga-styrkene har vært støttet av amerikanske flyangrep. IS-opprørere har hatt kontroll over demningen siden 7. august.

– Mosul-dammen er fullstendig befridd, sier Ali Awni, en talsperson fra det kurdiske partiet i Irak til AFP.

Les også: Støtter halshugging og drømmer om et islamsk Norge

Flyktninger fra Nineveh-området som har søkt tilflukt i Sulaimaniya. Kurdiske krigere sier at det viktige jordbruksområdet i Nineveh er neste området som skal tas tilbake fra Den islamske staten (IS).


Elektrisitet for mange

De kurdiske styrkene var søndag kveld i gang med å rydde området rundt dammen for miner og sprengladninger, og dette ville ta en del timer.

Det var samme kvelden fortsatt kamper i det nærliggende området Tal Kayf.

At demningen er under kontroll av kurderne er et av de hittil viktigste skritt i kampen mot krigerne i den sunni-islamistiske gruppen IS (Den islamske staten). De har siden offensiven startet i juni underlagt seg viktige deler av Nord-Irak, blant annet millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

Dammen i Mosul i elva Tigris forsyner store deler av regionen med elektrisitet og er også svært viktig for jordbrukerne i Nineveh-provinsen.

Den som kontrollerer demningen, kan i teorien oversvømme store deler av Nord-Irak.

Les også: Observatørgruppe: 700 drept av IS øst i Syria

Nineveh neste mål

Den kurdiske framrykkingen begynte etter at USA lørdag bombet flere IS-mål i nærheten av Mosul-demningen. Amerikanske fly gjennomførte til sammen ni angrep mot IS-stillinger i byen Arbil og ved demningen, bekrefter Pentagon.

Ifølge USA ble en rekke kjøretøyer som krigerne i IS hadde tatt, ødelagt i angrepet.

Hoshyar Zebari, som inntil forrige måned var utenriksminister i Irak, sier i et intervju med BBC at de kurdiske troppene møtte stor motstand i kampen om dammen.

Neste mål er å gå mot islamistiske krigere som har kontroll over områdene i Nineveh, og la minoritetene som er fordrevet komme tilbake. Blant dem er tusenvis at kristne og yazidier som har flyktet. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere