*Nettavisen* Nyheter.

- Tok innersvingen på oss alle

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Hele Norges mormor, Anne-Cath. Vestly, ble begravet mandag ettermiddag.

05.01.09 16:48

(SIDE2): I dag, mandag, begraves Anne-Cath.Vestly fra Trefoldighetskirken i Oslo. Begge sønnene er delaktige i begravelsen, og Vestlys egen vise «Vuggesang» skal fremføres.

Allerede en time før begravelsen, som startet klokken 14.00, hadde titalls mennesker samlet seg i den gnistrende vinterkulden utenfor kirken. De fleste av dem var venner, naboer og andre personer som ville vise Vestly den siste ære. Familien ønsket å avholde begravelsen etter jul slik at flest mulig som ønsket det skulle få delta.

- Hun tok innersvingen på oss alle med sin ærlighet, innledet prest Per Arne Dahl. Dahl fortalte om en barndom i økonomisk knapphet, men med skaperkraft. En jente som vokste opp med en gjesterolle i «Peer Gynt» mot Alfred Maurstad på Lillehammer teater, og som gikk med blomster til naboen Sigrid Undset da hun hadde lest romanen «Jenny».

Snakket om sykdommen
Anne-Cath. Vestly døde 15. desember i år etter lang tids sykdom. De to siste årene av sitt liv, var den folkekjære forfatteren sterkt angrepet av Alzheimers sykdom som hun hadde de siste seks årene før hun døde.

- Vi mister henne dag for dag , sa sønnen Jo Vestly da han etter en god tids betenkning valgte å fortelle offentligheten om morens sykdom.

Mens Anne-Cath. Vestlys sønn bidro på det musikalske mandag i Trefoldighetskirken, var det eldstesønnen Jo som førte ordet.

- Vi ble ofte spurt hvordan det var å dele mor med hele Norge. Vi har delt Mormor med hele Norge, men til tross for at hun har vært mormor for mange, var hun den beste moren for oss, fortalte Jo Vestly. Som også fikk alle til å humre over at moren, som jo kun hadde sønner, en gang sa;

- Jeg kan ikke bli alles mormor om jeg så sto på hodet.

Vestly sa imidlertid at selv om en stor del av dagen for dem sto i sorgen og vemodets tegn, ville det være galt ikke å rette oppmerksomheten også mot den andre siden av Vestly - nemlig forfatteren.

- Takk til barn i alle aldre som har lyttet til og lest henne, sa Vestly rørt.

- Aldri til å ta feil av
En rekke prominente personer deltok i begravelsen. Statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud kom sammen med datteren Catharina og Thorvald og Karin Stoltenberg. Statsministeren var der både som representant for det offentlige, men også som representant for en generasjon som har vokst opp med Vestlys romaner og figurer - og ikke minst fordi Anne-Cath. Vestly var kona Ingerid Schuleruds tante.

- Hun var aldri til å ta feil av, hun var alltid seg selv. Anne-Cath. Vestly bygget broer mellom livet på landet og livet i byen, mellom generasjoner og mellom det som hadde vært og det som skulle komme, sa Jens Stoltenberg i sin tale.

- Veldig varm og sint
Flere andre kjente mennesker både fra forlagsbransjen og NRK mintes Vestly.

- Barna satt som tente lys da hun fortalte. Hun klarte å formidle på en måte som de forsto. Jeg håper det kommer noen som kan ta opp arven etter Vestly, Egner og Prøysen, sier Vidar Lønn-Arnesen til Side2.

- Hun var både varm og sint. Hun trodde på «survival of the weakest» og var sint på politikerne som hun mente ikke gjorde noe, sier fotograf Morten Krogvold. Som også mintes med glede den delen av Vestly de som bare opplevde henne som barn ikke fikk.

- Jeg husker de sene kveldstimene da vi delte noen glass rødvin og snakket om hvor vanskelig det var å skape noe. Det var fint, sier Krogvold.

Teatersjef Ellen Horn mener Vestlys figurer representerte en trygghet i livet, og de var følgesvenner som har betydd mye. Sammen med Tove Nilsen fikk hun stor glede av å samarbeide med Vestly.

Stilte krav
Anne-Cath. Vestly hadde en stor tilhengerskare og venner og kjente i nesten alle samfunnslag. Det fikk hun både gjennom sine bøker og sitt samfunnsengasjement. De siste årene var hun for eksempel svært opptatt av barn som hadde en mor og far i fengsel, og ble selv besøksvenn.

Som forfatter var hun profesjonell til fingerspissene.

- Hun stilte strenge krav , sa hennes redaktør i Gyldendal forlag, Eva Cathrine Thesen, til Side2. Thesen sa det var en gledelig utfordring og moro å jobbe sammen med Vestly.

Unik innlevelse
- Hun hadde en innlevelse for mange menneskegrupper, og snakket til oss. Hun lærte oss noe om folk, om mennesker, fordi vi kjenner oss så godt igjen i det hun skriver om. Det synes jeg er typisk for henne, sa Vestly til Side2 etter at moren døde.

LES MER:- Stolt av mamma

Begravelsen ble avsluttet ved at forsamlingen og familien til Vestly samlet seg rundt kisten utenfor kirken før denne ble kjørt til Vestre gravlund. Sønnene Jo og Håkon bar sammen med andre familiemedlemmer kisten ut.

1302

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.