*Nettavisen* Nyheter.

- Tolv kardinaler er uønsket som pave

Foto: Andrew Medichini (Ap)

Støttegruppe navngir tolv kardinaler de anklager for å ha skjult seksuelle overgrep mot barn.

07.03.13 12:31

En støttegruppe for overgrepsofre har onsdag publisert en liste over kardinaler de mener ikke er egnet til å bli ny pave. Det skjer samtidig som at kardinaler samler seg i Vatikanet for å utpeke etterfølgeren til den avgåtte pave Benedikt, som gikk av forrige torsdag.

Støttegruppen Survivors' Network of those Abused by Priests (SNAP) representerer ofre som angivelig har blitt misbrukt av prester.

- Uegnet som pave
Gruppen mener de tolv kardinalene er uegnet som pavemateriale på grunn av «deres handlinger og/eller offentlige uttalelser vedrørende seksuelt misbruk av barn og for å ha holdt overgrepene skjult i kirken», melder CNN.

Støttegruppen sier at anklagene er basert på medieoppslag, rettsdokumenter og vitneutsagn til ofre.

- Bør straffe kardinaler
Direktør for SNAP, David Clohessy, sier at støttegruppen fokuserer på kardinaler som har en realistisk sjanse til å bli utvalgt som ny pave. Han forventer at den nye paven tar tak i overgrepsskandalene som har rammet Den katolske kirken de senere årene.

- Den eneste, raskeste og mest effektive måten vil være at den neste paven disiplinerer, degraderer, fordømmer og til og med fradømmer kjole og krage til kardinaler og biskoper som skjuler seksuelle forbrytelser mot barn. Vi mener at det er det som mangler, sier han i en uttalelse onsdag.

Pavevalaget
Det er ventet at 115 kardinaler skal delta på selve pavevalget, det såkalte konklavet. Onsdag ettermiddag er 113 kardinaler på plass i Roma for å delta på forberedelsene til konklavet. De to siste kardinalene ankommer Roma i løpet av onsdag og torsdag, opplyser talsmann for Vatikanet, pastor Federico Lombardi.

Det er foreløpig ikke satt noen nøyaktig dato for når konklavet starter.

Fakta om konklavet

* Mandag startet Den katolske kirkes kardinaler forberedelsene til konklavet som skal velge ny pave etter Benedikt XVI.
* Ordet konklave stammer fra latinsk «cum clave» (med nøkkel), og viser til at kardinalene samler seg bak lukkede dører i Det sixtinske kapell for å foreta valget. Tidligere ble kardinalene innelåst under hele konklavet, men fra og med 2005 blir de innlosjert for natten på et eget «kardinalhotell» i Vatikanet.
* Det er ventet at 115 av de 117 kardinalene som var under 80 år ved Benedikts avgang, kommer til å delta.
* Avstemningen foregår skriftlig og blir gjentatt morgen og kveld inntil en kandidat har oppnådd to tredjedels flertall.
* Valget markeres med hvit røyk fra en pipe på taket av Det sixtinske kapell.
* Ingen konklaver de siste hundre årene har vart lengre enn fem dager. I 2005 ble pavevalget avgjort på konklavets andre dag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.