RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tortur forekommer i over 140 land

Hele 80 prosent i urbane strøk i Brasil svarer at de tror de kan bli torturert hvis de pågripes av politiet. Frykten deles av en tredel av de spurte i USA og 64 prosent i Mexico. Bildet viser brasiliansk politi som aksjonerer mot et fattig strøk i Rio de Janeiro (arkivbilde).
Hele 80 prosent i urbane strøk i Brasil svarer at de tror de kan bli torturert hvis de pågripes av politiet. Frykten deles av en tredel av de spurte i USA og 64 prosent i Mexico. Bildet viser brasiliansk politi som aksjonerer mot et fattig strøk i Rio de Janeiro (arkivbilde). Foto: Yasuyoshi Chiba (Afp)
Sist oppdatert:
En stor del av verdens befolkning frykter at de kan bli torturert hvis de pågripes av politiet.

Tilfeller av tortur og mishandling er dokumentert i over 140 land, ifølge Amnesty International.

Menneskerettsorganisasjonen lanserte mandag en ny internasjonal kampanje mot tortur. I forbindelse med kampanjen er det gjennomført en omfattende spørreundersøkelse som viser at frykten for mishandling er utbredt i mange land.

Hele 80 prosent i urbane strøk i Brasil svarer at de tror de kan bli torturert hvis de pågripes av politiet. Frykten deles av en tredel av de spurte i USA og 64 prosent i Mexico.

Guantanamo-leiren

I mange land er bekymringen berettiget, ifølge Amnesty. Organisasjonen har dokumentert tilfeller av tortur og mishandling i 141 land de siste årene.

På Filippinene skal politifolk ha torturert fanger for moro skyld, mens USA har torturert terrormistenkte i Guantanamo-leiren på Cuba. I Nigeria skal mishandling av fanger nærmest være rutine i deler av politiet og hæren.

Spørreundersøkelsen er gjennomført av selskapet GlobeScan i 21 land. Til sammen svarte 44 prosent at de ikke ville følt seg trygge på at de ikke ville bli torturert hvis de ble arrestert.

Responsen varierte naturlig nok mye i de ulike landene. De minst bekymrede var innbyggerne i Storbritannia, hvor bare 15 prosent frykter polititortur.

Godtatt i noen land

Samtidig som mange innser at tortur forekommer, mener en betydelig andel i noen land at tortur av og til må aksepteres.

I India og urbane strøk i Kina mener så mange som 74 prosent at tortur noen ganger er nødvendig. Situasjonen er nærmest motsatt i Hellas, hvor 12 prosent mener tortur kan aksepteres.

Generalsekretær Salil Shetty i Amnesty tror kampen mot terrorisme har bidratt til å øke aksepten for mishandling av fanger.

- Den såkalte krigen mot terror har gjort at bruken av tortur, særlig i USA og landets interessesfære, er blitt så mye mer normalisert som en del av de nasjonale forventningene knyttet til sikkerhet, sier hun.

Skylder på TV-serier

Også populærkulturen kan ha påvirket synet på mishandling. I Storbritannia mener 29 prosent at tortur kan aksepteres, og Amnestys landdirektør Katy Allen retter pekefingeren mot voldelige TV-serier om etterretningsagenter som bekjemper terrorgrupper.

- Serier som «24» og «Homeland» har glorifisert tortur for en hel generasjon. Men det er voldsom forskjell på hvordan dette framstilles av manusforfattere og den virkelige praksisen til regjeringsagenter i torturkamre, sier Allen.

155 land har undertegnet FN-konvensjonen om bekjempelse av tortur. Representanter for myndighetene i minst 79 av disse landene fortsetter likevel å praktisere tortur, ifølge Amnesty. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere