RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Torturerer og dreper sine motstandere

I VARMEN: President Alassane Ouattara besøte ble invitert til G8 møte i Paris den 27. mai til tross for overgrepene som foregår i hjemlandet.
I VARMEN: President Alassane Ouattara besøte ble invitert til G8 møte i Paris den 27. mai til tross for overgrepene som foregår i hjemlandet. (Afp)
President Alassane Ouattara i Elfenbenskysten er inne i varmen hos Norge og Europa, mens hans soldater dreper og torturerer i hjemlandet.

Den 11. april ble Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo pågrepet i presidentpalasset i Abidjan. Han hadde da klamret seg til makten siden presidentvalget i november og kampene mellom han og motkandidat Alassane Ouattara førte til at minst 1500 mennesker mistet livet.

FN valgte å støtte Ouattara som vinneren av valget og innførte sanksjoner mot Gbagbo og hans familie.

Blodig konflikt
Nå avslører Human Rights Watch at militære styrker lojale til Ouattara har drept 149 tilhengere av den tidligere presidenten siden han tok kontroll over landet.

På en annen side drepte Gbagbos menn minst 220 personer i dagene etter hans egen arrestasjon.

En mann skal ha forklart hvordan Ouattaras styrker løftet hans bror på hodet, holdt fast hodet og armer, for deretter å kutte strupen på han. Samtidig som de gjorde dette skal de ha sagt at de planla å drepe alle unge tilhengere av Gbagbo som hadde skapt problemer for landet.

Får støtte
30. mars 2011 vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 1975 som krevde at Gbagbo straks gikk av og at volden mot sivilbefolkningen skulle stanse. En FN-styrke fikk mandat til å beskytte sivilbefolkningen og til å hindre bruk av tyngre våpen mot sivile.

Norge har ifølge NTB gitt 60 millioner kroner i år til det krigsherjede landet. Under et besøk i landet lovet utviklingsminister Erik Solheim ytterligere 30 millioner melder NRK.

Den 27. mai deltok Ouattara på G8-møte i Paris hvor han diskuterte situasjonen i sitt krigsherjede land. Her uttalte han at landet vil trenge mellom 15 og 20 milliarder kroner for å komme på fote igjen. Frankrike med president Nicolas Sarkozy har lovet landet hjelp, ifølge Reuters.

- Ouattara må stanse overgrep
Mellom 13. og 25. mai har Human Rights Watch intervjuet 132 voldsofre i landet fra begge sider av konflikten. Drap, tortur, og umenneskelig behandling fra Ouattaras side fortsatte selv om forskeren fra Human Rights Watch var i landet.

- Håpet om en ny æra for landet vil visne bort hvis ikke president Ouattara stanser disse fryktelige overgrepene mot tilhengere av Gbagbo. Ouattara har selv lovet en uavhengig granskning og nå er det på tide at han holder den lovnaden, sier forsker Corinne Dufka i Human Rights Watch.

- Rene henrettelser
følge organisasjonens undersøkelser ble 95 mennesker drept av Ouattaras militære styrker under operasjonen i Abidjan i slutten av april og begynnelsen av mai. De fleste av drapene skal ha vært rene henrettelser fra kloss hold på ungdom fra etniske grupper som støttet Gbagbo.

Human Rights Watch har dokumentert 54 utenomrettslige henrettelser på ulike steder i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere