Gå til sidens hovedinnhold

- Torturerte og likviderte bestemor

Liket til den 62 år gamle kvinnen skal ha blitt dumpet i veikanten i en britisk likpose.

Det britiske militærpolitiet har iverksatt en gransking av anklagene om at britiske soldater torturerte og likviderte en bestemor i Irak for tre år siden.

Hendelsen skal ha skjedd da britiske soldater raidet et irakisk hjem i Basra, skriver The Independent, som har fått tilgang til ferske politirapporter.

Det britiske forsvarets angivelige deltagelse i mishandlingen og drapet på 62 år gamle Sabiha Khudur Talib, er en av de verste anklagene som er rettet mot Storbritannia under landets seks år lange engasjement i Irak-krigen.

Britiske regjeringsmedlemmer skal ifølge avisen snart motta nye politirapporter, som tidligere ikke har vært tilgjengelig.

- Dumpet i en britisk likpose
I de nye rapportene kommer det fram at liket til kvinnen ble funnet langs en veikant i en britisk likpose i november 2006. Ifølge politirapporten var det et kulehull i kvinnens underliv, samt skader på ansiktet som tyder på bruk av tortur.

- Klokken 11.00 ble vi informert om funnet av et dumpet lik. Vi reiste ut til åstedet og fant ut at liket var offeret Sabiha Khudur Talib, som ble arrestert av britiske styrker 14. eller 15. november 2006, sier politiløytnant Haidar Yashaa Salman ved politistasjonen Al-Qibla, ifølge avisen.

- Jeg så liket, som var iført en brun bluse, med bare føtter og hender med sår etter håndjern. Jeg så spor etter tortur på kroppen til offeret. Og jeg så et kulehull i underlivet, sier politiløytnanten.

Det britiske forsvaret bekrefter at Sabiha Khudur Talib ble skutt av britiske soldater i 2006, men benekter at de torturerte og drepte kvinnen.

Nå har altså saken havnet hos det britiske militærpolitiet (Royal Military Police). Forsvarsdepartementet hevder kvinnen døde på sykehus etter å ha blitt truffet av kryssild under en militæraksjon.

Men familien hevder derimot at de så kvinnen bli ført vekk av britiske soldater mens hun ennå var i live.

- Slo henne med geværkolben
Ifølge vitneforklaringer skal britene ha raidet hjemmet til kvinnen. Familien trodde derimot at de var utsatt for et angrep av kriminelle, og en av sønnene i huset avfyrte et automatgevær opp i taket for å skremme vekk tyvene. Dette førte til at britene åpnet ild mot huset i nærmere 20 minutter, ifølge vitneutsagnene.

Deretter skal kvinnen ha blitt pågrepet av styrkene, hevder vitner.

- Jeg var svært bekymret for henne, men kunne i det minste se at hun var uskadd. Men da så jeg at en soldat slo henne i ryggen med geværkolben, sier sønnen Raad Gatii Karim Al-Maliki.

Deretter skal kvinnen ha blitt ført av gårde i militærbilen.

Det britiske forsvarsdepartementet etterforsker på det nåværende tidspunkt 47 nye anklager om mishandling og tortur utført av britiske styrker i det krigsherjede landet.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene