RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trå har krysset grensen

Foto: Privat (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fjellklatreren Jarle Trå er på vei til Katmandu.

Frostskadde Jarle Trå nærmer seg sykehuset i den nepalske hovedstaden. Han er på vei til Katmandu i bil, rapporterer Tormod Granheim, ekspedisjonens pressetalsmann, til NRK. En tur som går på helt andre veier enn de som gikk mellom Everest-basecamp og ned til grensen mellom Tibet og Nepal.

Granheim, som har snakket med dem som transporterer Trå, sier at klatreren er forsiktig optimist.

- Han har tatt seg med bil fra basecamp og ned til grensebyen Zhangmu, som ligger på 1.700 meter. Grunnen til at han ikke har kommet lenger, er at det har vært for dårlig vær til at han kunne fraktes med helikopter, og dermed ble det plan B med bil, forteller Granheim.

Fortsatt kritisk
Den 39 år gamle fjellklatreren fra Granvin i Hordaland ble funnet i live, men skadd 6200 meter over havet på Advanced Basecamp (ABC) på Mount Everest mandag. Mandag kveld kom han ned til Basecamp. Derfra startet transporten av den skadde nordmannen med bil.

- Jeg ble oppdatert tirsdag morgen av legestudenten som er med ham. Nå er han kommet til grensen mellom Tibet og Nepal, sier Trås pressekontakt Olav Grothiem til Nettavisen.

- Hva kan du si om Trås helsetilstand?

- Den er kritisk, men stabil. Nå gjenstår en del papirarbeid på grensen, det kan ta litt tid - og så skal han sendes med ambulanse til Katmandu, hvilket er en kjøretur på cirka fem timer.

Les også: - Trå må raskt til sykehus

Tett kontakt
Kommunikasjonsdirektør Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet fortalte følgende mandag kveld:

- De har begynt biltransporten. Vår ambassade i Katmandu har rekvirert ambulanse, som nå kjører til grensen, og de har løpende kontakt med et helikopterselskap, i fall det skulle bli mulig å fly ham den siste etappen til sykehus.

Han sier ambassaden i Katmandu har løpende kontakt med kinesiske myndigheter og at de har gitt muntlig tillatelse til flytransport. En skriftlig bekreftelse er lovet tirsdag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere