- Tradisjonelt husarbeid gir mer sex

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

4500 ektepar er kartlagt om sitt forhold til husarbeid og sex.

23.02.13 09:43

(SIDE2:) - Husarbeid er dessverre et «bankers» krangletema i mange hjem – og et vanlig tema i terapirommet, sier samlivsterapeut til Side2.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

I ekteskap hvor kvinnen gjør tradisjonelle damejobber, som husarbeid, og mannen typiske mannsjobber som vedlikehold av bil og hage – er sexlivet bedre. De tradisjonelle parene har også oftere samleie, hevdes det i en studie publiseres i American Sociological Review. Resultatene er tidligere gjengitt av forskning.no .

Hvorfor tror du at de tradisjonelle parene i studien har mer sex?

- Fordi de har en klar arbeidsfordeling som fungerer, og som vi må anta at begge parter er fornøyd med. Mine kliniske erfaringer viser at uenighet om arbeidsfordeling dessverre er en skikkelig lovekiller i mange forhold, sier samlivsterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog i Sandnes til Side2.

Hun mener at de såkalte tradisjonelle parene ofte slipper unna en del hverdagslige konflikter.

- Det slipper disse tradisjonelle parene. I tillegg er de komplementære, det vil si utfyller hverandre med sine tradisjonelle maskuline og feminine roller hjemme. Til og med moderne kvinner innrømmer at de tenner på en mann som kaster seg over fysisk tungt arbeid – selv i 2013. Og om en mann synes damen er sexy når hun vasker, må han kanskje få lov til det? Vi vil jo tross alt ha likestilling... eller?

«Dame-og mannejobber»
I den amerikanske studien ble husarbeidet til 4500 ektepar kartlagt. Det viste seg at likestilt fordeling av oppgavene i hjemmet hadde en negativ sammenheng med hvor ofte parene hadde sex. Parene som delte daglige gjøremål i «dame-og mannejobber» hadde oftere samleie.

Akkurat hva som gjør at de tradisjonelle parene har seg oftere, er kanskje ikke så godt å si. Men resultatet kan ikke avfeies med enkle forklaringer som at de tradisjonelle ektemennene kommanderte sine stakkars slitne koner iseng, mener forskerne, ifølge forskning.no.

Det var ingen forskjell i hvor fornøyde kvinnene var med sexlivet i de tradisjonelle og likestilte forholdene.

Foto: Anja Dahl

- Gjør det de er best til
Søyland mener det er både fordeler og ulemper når det gjelder å fordele husarbeidet tradisjonelt sett.

Fordelen kan være at det føles riktig ut ifra erfaring og barndom. Andre ting kan være at begge gjør det de er best til, slik at forholdet oppleves som et velfungerende team. I tillegg slipper man kanskje mas og irritasjon ihverdagen, mener samlivsterapeuten.

- Ulemper er at man blir uselvstendig når partneren er borte, på for eksempel jobbreise eller ved sykdom. En annen ting er at ikke alle verdsetter den andres bidrag hjemme, fordi han for eksempel ikke forstår hvor mye arbeid det er å passe barn og vaske huset.

Søyland mener også det kan være negativt å viderebringe et tradisjonelt kjønnsrollemønster til barna, da det kan gi dem problemer når de etablerer seg med en fremtidig partner.

-Det kan føre til mye krangling dersom ny partner har vokst opp med, og tar det som en selvfølge, at man deler på alt husarbeid.

- Ikke dropp husarbeidet
I den amerikanske studien kommer det fram at både mennene og kvinnene brukte 34 timer i gjennomsnitt i uka på tradisjonelt kvinnearbeid, og 17 timer på mannsarbeid. Ektemennene tok i gjennomsnitt bare en femtedel av jenteoppgavene, men likevel ikke mer enn litt over halvparten av mannsjobbene.

Forskerne bak studien påpeker at uansett hvordan husarbeidet egentlig påvirker sexlivet, så er det ingen grunn til at menn bør snike seg unna vasking, barnepass eller matlaging. Liten innsats i huset kan skape misnøye i forholdet, og lite aktivitet på soverommet, mener de. Søyland sier at det samsvarer med det hun har sett i terapirommet.

Hvorfor påvirker husarbeid sexlivet vårt?

- Fordi husarbeid dessverre er et garantert krangletema i mange hjem, og og et vanlig tema i terapirommet. De parene som er med i undersøkelsen hare n tradisjonell arbeidsfordeling som er tydelig og komplementær . Begge gjør det de er god på og som for dem føles naturlig. Og de unngår dermed eksplisitte eller implisitte forhandlinger om hvem som skal gjøre hva. De slipper de negative konsekvensene når forventninger til arbeidsfordeling og kvalitet på arbeidet, ikke innfries, mener Søyland.

Hun understreker at daglige irritasjoner, krangling, mas eller taushet naturlig nok ikke gir mest tenning og sex.

- Uavhengig av type arbeidsfordeling, dersom begge opplever arbeidsfordelingen som rettferdig og tilfredsstillende, slipper man å risikere sextørke og daglige frustrasjoner. Lyst og tenning er ikke noe som primært skjer etter klokken 22.00 når husfreden har senket seg. For svært mange handler sex om mye mer enn den fysiske nærheten, sier Søyland og legger til:

- Det handler om det som skjer 24/7, inkludert husarbeid! Det at partner hjelper sin kjære, er faktisk en viktig praktisk kjærlighetserklæring – det viser at han/hun bryr seg. Og for noen er tjenester (herunder husarbeid) et så viktig kjærlighetsspråk, at dersom det uteblir – uteblir også lysten på sex og romantikk.

- Tankevekker
Søyland mener man ikke må ta den amerikanske studien altfor seriøst.

- Som fagperson tror jeg ikke at dette forskningsresultatet er en sannhet uten visse modifikasjoner. Men det som kan være en tankevekker er at ikke all likestilling nødvendigvis trenger å være utelukkende positivt for parforholdet. Det viktigste er at man har en arbeidsfordeling som fungerer for begge parter.

Hun mener også at likestilling i et forhold ikke handler om matematikk, at alt må være likt.

- Det kan være fint å se positivt på forskjeller og sette pris på hverandres spisskompetanse – og gjerne prøve noe nytt og ikke være redd for å ta i et tak.

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes. Hun driver privat praksis med fokus på livskvalitet og prestasjoner. I tillegg til fagkilde i media og konsulentvirksomhet, har hun et stort fokus på forebyggende samtaler.

Svarene i dette intervjuet bygger på samlivsterapeut Kate Elin Søylands kliniske erfaringer fra terapirommet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag