RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tre henrettet for kannibalisme

Foto: - (Afp)
Sist oppdatert:
Tyr til menneskekjøtt som følge av matmangel, ifølge ny rapport.

En sørkoreansk tankesmie hevder det har vært flere tilfeller av kannibalisme i det hermetisk lukkede Nord-Korea.

Det statsfinansierte Korea Institute for National Unification (Det koreanske institutt for nasjonal samling) i Sør-Korea, hevder i en ny rapport at Nord-Korea har henrettet minst tre personer i senere tid som var dømt for kannibalisme. Det er det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap som har fått innsyn i deler av rapporten, som omhandler menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea.

Instituttet baserer funnene på intervjuer med 230 nordkoreanske avhoppere som hevder å ha vært vitne til offentlige henrettelser etter 2006.

- Far og en sønn skutt
Noen av avhopperne har hevdet at henrettede personer var dømt for å ha spist og solgt menneskekjøtt.

En far og en sønn skal angivelig ha blitt henrettet ved skyting for å ha spist menneskekjøtt i byen Doksong i 2006, ifølge rapporten.

Et annet tilfelle av kannibalisme skal angivelig ha skjedd i Hyesan for tre år siden, hvor en jente (3) ble drept og spist av en mann, ifølge Yonhap. Mannen skal ha blitt henrettet i desember 2009.

Et tredje tilfelle av kannibalisme skal ha skjedd i byen Musan så sent som i 2011, men forskerne har ikke klart å finne flere detaljer om denne hendelsen.

- Solgte menneskekjøttet
Nyhetsbyrået Yonhap bringer også andre meldinger om kannibalisme fra andre kilder. I 2009 avdekket den sørkoreanske misjonsgruppen Caleb Mission et angivelig nordkoreansk politidokument som tok for seg blant annet kannibalisme.

I dokumentet framgår det angivelig at en nordkoreansk vakt ble arrestert for å ha drept og spist sin kollega. Mannen skal angivelig ha forsøkt å selge menneskekjøttet på det illegale markedet, og lurt kjøperne til å tro at det var fårekjøtt.

En tidligere offisiell tjenestemann i Nord-Korea, som rømte til Sør-Korea i 2001, hevder at han har hørt om et titalls tilfeller av kannibalisme fra den nordkoreanske etterretningstjenesten i 1999.

- Ingen rapporter om dette
Nord-Korea-ekspert Torben Henriksen tar påstanden om kannibalisme med en klype salt.

- Jeg har ingen holdepunkter for å si noe om kannibalisme. Vi har ingen rapporter som tyder på kannibalisme i Nord-Korea, sier Røde Kors’ programkoordinator for Asia, Torben Henriksen, til Nettavisen.

- Det er mange andre kreative måter å få mat på, sier Henriksen som har besøkt Nord-Korea flere ganger.

FEILERNÆRT: Et sykt barn, som lider av feilernæring, avbildet på sykehuset i Haeju, Nord-Korea. I noen områder er 30 prosent av barna feilernært og underernært.
FEILERNÆRT: Et sykt barn, som lider av feilernæring, avbildet på sykehuset i Haeju, Nord-Korea. I noen områder er 30 prosent av barna feilernært og underernært.

200 gram mat per dag
Henriksen sier det er konstant matunderskudd i Nord-Korea.

- Gjennom det offentlige distribusjonsapparatet leveres 200 gram mat per dag til 70 prosent av befolkningen. Det er praktisk talt ingenting, kanskje en liten bolle med ris. De resterende 30 prosentene får ikke stort de heller. Kanskje 500-600 gram, sier han.

- For å spe på dette her, så er det mange som tyr til alternativ mat. De går ut i skogen for å finne bær og urter, eller bytter til seg mat mot andre varer, sier Henriksen.

NY LEDER: Kim Jong-Un ble Nord-Koreas nye leder etter at faren Kim Jong-il døde i fjor.
NY LEDER: Kim Jong-Un ble Nord-Koreas nye leder etter at faren Kim Jong-il døde i fjor.

Allerede på 1990-tallet startet ryktene om kannibalisme i Nord-Korea. Ryktene ville ha det til at hungersnøden førte til at enkeltpersoner tydde til kannibalisme, samt solgte menneskekjøtt på de illegale markedene. Det er estimert at rundt to millioner mennesker døde under hungersnøden på 1990-tallet.

- Tallene varierer veldig. Vi har veldig dårlig statistikk på hvor mange som døde. Estimatene varierer fra 600.000 til to millioner, sier Henriksen.

- Ingen dokumentasjon
Den prisbelønte journalisten og forfatteren Barbara Demick følger flere nordkoreanere gjennom hungersnøden på 1990-tallet i boken «Mørkets rike».

Demick skriver at det oppsto skumle rykter om kannibalisme blant sultne folk på jakt etter en matbit.

Demick har selv snakket med mange avhoppere som hørte at det ble solgt menneskekjøtt på markedene, men forfatteren understreker at det aldri ble funnet noen dokumentasjon som kunne underbygge påstanden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere