RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix.

- Trekker seg ut etter 99 dødsfall

Sist oppdatert:
Storbritannia trekker seg ut av det urolige Sangin-området i Sør-Afghanistan.

Britene har mistet 99 soldater i Sangin-området siden invasjonen i Afghanistan 2001. Ifølge BBC vil britiske myndigheter kunngjøre i løpet av onsdag at de trekker seg ut av det urolige Sangin-området i Helmand-provinsen, og overlater ansvaret til amerikanerne.

Det er ventet at forsvarsminister Liam Fox vil opplyse parlamentet om at uttrekningen vil kunne skje innen året er omme. Andre britiske medier anslår at tilbaketrekningen vil kunne starte allerede i september.

Omgruppering
Britene vil trolig omtale det som en omgruppering av styrkene, ettersom USA har utplassert flere soldater i området. Men Taliban vil mest sannsynlig kalle det for et britisk nederlag.

Dette skjer kort tid etter at USA overtok det overordnede ansvaret i hele Helmand-provinsen etter britene tidligere i år. USA har utplassert 20.000 soldater i provinsen, mens britene har 8000, skriver The Times.

Les også: Nato drepte soldater ved et uhell

Britiske styrker inntok Sangin sommeren 2006 på oppfordring fra den afghanske regjeringen etter trusler fra Taliban om å angripe byen. Operasjonen har blitt trappet opp med hjelp av amerikanske styrker, men siden 2008 har situasjonen forverret seg betraktelig med hyppige angrep fra Taliban.

Kan møte motstand
Forsvarsminister Fox vil trolig møte mye motstand fra familiemedlemmer som har mistet sine kjære i kamphandlinger i Sangin, når han annonserer tilbaketrekningen.

- De vil kanskje stille spørsmål som: Hvorfor har vi ofret så mye når vi likevel bare overlater ansvaret til amerikanerne, sier BBCs korrespondent i Kabul, Quentin Sommerville.

Drøyt 300 briter har mistet livet i Afghanistan-krigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere