- Trenger ikke en unnskyldning fra meg

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Jens Stoltenberg lover derimot å gjøre mer for de fattige.

11.09.09 06:31

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har en utfordrende kveld torsdag.

Flere står utenfor
Klokken 20 møtte Stoltenberg til utspørring i NRK med temaer som regjeringsmuligheter, miljø- og arbeidslivspolitikk.

Stoltenberg måtte blant annet svare for hvorfor antallet personer som står utenfor arbeidslivet, men som ønsker å komme inn, har økt under den rødgrønne flertallsregjeringen.

- Arbeid for alle er en visjon vi må ha uansett. Det må være et overordnet mål. Så har denne regjeringen sørget for å holde arbeidsløsheten lav mens landet gjennomgår en økonomisk krise, svarte Stoltenberg.

- Skal skinne av eldreomsorgen
Stoltenberg gjentok også løftet fra 2005-valgkampen om eldreomsorg.

- Vi kommer ikke til å gi én krone i skattelette før det skinner i eldreomsorgen. Det var et løfte vi ga i forrige valgkamp og jeg gjentar gjerne det løftet nå, sa Stoltenberg.

Klokken 22.30 stiller Stoltenberg til politiker-grilling hos Pål T. Jørgensen i TV 2.

Nettavisen fulgte utspørringen direkte!

Første tema ut blir også for Stoltenberg regjeringsspørsmålet.

- Dersom det blir borgerlig flertall på mandag, går din regjering av?

- Jeg er veldig opptatt av én ting, og det er å vinne valget på mandag. Og det er det behov for og vi ser at det faktisk er innen rekkevidde.

- Men spørsmålet er: dersom det blir borgerlig flertall; går du av?

- Dersom de borgerlige vinner valget, så må min regjering gå av. De har sagt at de vil felle min regjering og jeg stoler på det, sa Stoltenberg.

- Noe går i gal retning
- Du har vært sjef for tidenes rikeste, norske regjering. Dere har flertall. Hvorfor har dere ikke gjort noe for de som sitter nederst ved bordet?

- Jeg forstår veldig godt at mange i Norge har det tøft økonomisk og sliter. Vi skal gjøre livet lettere for dem. Derfor har vi gjort mye og skal gjøre mye. Vi har blant annet økt minstepensjonen..

- Du vet like godt som meg at det er langt flere fattige og bostedsløse i landet nå. Har dere sviktet?

- Vi vet at noe går i gal retning, men mye går også i riktig retning. For eksempel har arbeidsledigheten gått ned, vi har økt minstepensjonen og økt bostøtten.

- Din egen finansminister har sett seg nødt til å beklage overfor landets fattige at de ikke har gjort nok. Gjør ikke du også det?

- Landets fattige trenger ikke en unnskyldning fra meg, men at vi fortsetter å gjøre mer for å hjelpe de som har det vanskelig, svarte Stoltenberg.

Presset om klima
Etter en lengre bolk om asylpolitikk, må Stoltenberg svare for regjeringens miljøpolitikk.

- Hvorfor har klimautslippene økt under din regjering?

- Det handler om tunge trender i norsk økonomi, men kanskje først og fremst befolkningsvekst. Men vi skal gjøre mer for å få utslippene ned. For det første, vi skal få på plass rensing av gasskraftverk. For det andre, så er skog...

- Nå snakker du om utlandet. La oss holde oss her hjemme. I Soria Moria-står det at dere skal fremme effektive tiltak for å redusere klimagassutslippene fra transportsektoren. Hvor er disse effektive tiltakene blitt av?

- Vi har doblet jernbaneinvesteringene...

Slakt fra miljøorganisasjonene
- Jo, men du skulle sette i gang effektive tiltak for å få ned utslippene. Under din regjeringsperiode har det blitt 250.000 flere biler her i landet. Biltrafikken har økt dramatisk. Hvor er tiltakene?

- Vi har fått på plass insentivtiltak for å få flere til å kjøre el-biler, vi har iverksatt tiltak for å få flere til å kjøre på biodrivstoff...

- Tør dere ikke å få på plass upopulære tiltak for å få flere av oss til å droppe å kjøre bil?

- Vi gjør det vi kan for å få ned utslippene og gjennomført en rekke tiltak.

- Vi har snakket med flere miljøorganisasjoner. De slakter din regjerings miljøpolitikk. Fremtiden i våre hender sier regjeringen ikke har maktet eller villet styre den mest klimafiendtlige delen av landet; transportnæringen. Tør du ikke bruke pisk?

- Nei, vi bruker både gulrot i biltrafikken og pisk i for eksempel flytrafikken. De skal inn i EUs kvotesystem, noe som gjør at det blir satt et tak på hvor store utslipp de kan ha, svarte Stoltenberg.

- Ikke uforsvarlig å vente
Arbeiderpartiet har som kjent valgt å innta et ikke-standpunkt i spørsmålet om det skal igangsettes oljeboring i Lofoten og Vesterålen.
- Er det ikke riktig, slik VG skriver på lederplass, at det er feigt av dere å ikke ta et standpunkt?

- Nei, og det er uforsvarlig det andre partier står for, nemlig at vi skal sette oss ned og begynne å bore nærmest i blinde..

- Er det uforsvarlig av dine regjeringspartnere å ta det motsatte standpunktet?

- Nei, det er ganske stor forskjell på det å iverksette tiltak og det å ikke gjøre noe. Man trenger ikke å utrede noe hvis man uansett ikke skal sprenge i et fjell, for eksempel.

- Men dere kaller selv området for det mest sårbare området. Er ikke det nok for å si nei?

- Det er nok til å være ytterst forsiktige. Derfor sier vi at vi vil ha en grundig gjennomgang av konsekvensene før vi bestemmer oss for hva vi gjør, svarte Stoltenberg.

Stoltenberg har den siste uken kunne gledet seg over stadig gode meningmålinger for Arbeiderpartiet. Likevel, rødgrønt flertall ser enn så lenge ut til å glippe, skal vi tro de siste meningsmålingene. Men det er svært jevnt tre dager før valget er i gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.