RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Trenger innvandring for å løse rusproblemet

Sist oppdatert:
Thorvald Stoltenberg inviterer til mer prat om hvordan rusproblemet skal løses, men vet godt hvor skoen trykker.

JERNBANETORGET (Nettavisen/Side2): Det betyr ikke at Thorvald Stoltenberg har hele fasiten for hvordan sterkt rusavhengige skal hjelpes best.

Han leder Stoltenberg-utvalget som skal komme med sin innstilling i 2010. Mange har allerede kommet med innspill til utvalget og nå ønsker AUFs ruskampanje «NÅ!» at alle som vil skal få si sin mening.

- Ja jeg er enige i at man må se resultater, men håpet er nesten like viktig, sa Stoltenberg da han startet kampanjen blant narkomane og politiske tilhengere utenfor Østbanehallen tirsdag ettermiddag.

- Dette er et så stort og omfattende arbeid at man er helt avhengig av å snakke om det for å få noe til, sier Stoltenberg.

- Mangler ikke vilje
- Men man er enig om at det må bli flere behandlingsplasser og lengre og bedre behandling. Hvorfor kan man ikke gjøre noe med problemet og ikke bare prate?

- Det er ikke snakk om manglende politisk vilje. Nevn et område hvor man ikke har mangler. Vi trenger to ting: Penger og folk. Vi trenger folk utenfra. Jeg tror vi må slutte å snakke om innvandring som et problem, og heller se på det som en del av løsningen på problemet, sier Stoltenberg.

- Prater det bort
Leder Anlov P. Mathisen i gateavisa =Oslo er blant de som har fulgt narkotikapolitikken på kloss hold de siste årene, og sett at utvalg kommer og går uten at det skjer nevneverdig på feltet.

- Thorvald Stoltenberg virker ganske engasjert. Det er jo ikke hans skyld at Bjarne Håkon Hanssen valgte å sette ned et utvalg istedenfor å gjøre noe, sier han.

- Egentlig er det ganske enkelt. Det er 4000 mennesker som står i kø for å få behandling, så vi trenger flere behandlingsplasser. I tillegg er det tilbakefallsprosenten rundt 90 prosent, så man trenger bedre og lengre behandling og ettervern.

- Fellesnevneren her er at det koster penger. Mye penger. Og når ting blir veldig dyrt er sjansen for å prate det bort, og å sette det bort i utvalg, stor, sier Mathisen.

Likevel mener han at Stoltenberg-utvalget og AUFs ruskampanje NÅ! ikke er helt meningsløs.

Skuffet
- Vi merker at engasjementet blant ungdomspartiene er mye større enn, og vi får håpe det fortsetter for det er bare å innse at dagens politikere ikke er villige til å satse økonomisk.

Stoltenberg-regjeringen selv skuffet mange da de i 2008 lovet penger til opprettelse av rusakutter i blant annet Oslo. Ahus universitetssykehus sitt forslag til Rusakutten kan du lese her. De estimerte at prislappen vil bli 160 årsverk og 120 millioner kroner per år.

Så sent som i oktober etterlyste stortingsrepresentant Laila Dåvøy hvor det ble av rusakutten i Oslo. Da lovet Anne-Grete Strøm-Erichsen at Helse Sør-Øst RHF vil ha 50 plasser klare høsten 2010. Les spørsmål og svar her.

Thorvald Stoltenberg selv mener det har skjedd mye i ruspolitikken de siste årene.

- Jo det har skjedd mye. Det er blant annet langt færre som dør i dag enn tidligere, sier Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere