RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KLUNSTEN: Strømsvåg ønsker også at kunstnere skal være mer aktive i debatten om likestilling.
KLUNSTEN: Strømsvåg ønsker også at kunstnere skal være mer aktive i debatten om likestilling. (Privat)

- Trenger like mange udugelige kvinner

- Mange mannlige ledere er totalt blinde for egne begrensninger, mener kunstner Hilde Strømsvåg.

(SIDE2): «Reell likestilling i næringslivet er nok ikke nådd før det er like mange udugelige kvinnelige ledere, som det er menn. Og det er nok langt igjen.»

Ordene er Kari Meløys, men lånt av Hilde Strømsvåg, som har skrevet kronikken «Hvorfor er kvinner uten innflytelse i næringslivet?».

- Det er rett og slett et godt sitat. Både fordi det er sant og etter mitt skjønn er det viktig å fortelle kvinner at det ikke alltid er antall nedlagte timer som er avgjørende for resultatet. Jeg tror at mange kvinner kan ha en tendens til å ta oppgaver alt for seriøst og alvorlig, de står dermed i fare for å brenne seg ut raskere enn en mann. Så det dreier seg kanskje om å jobbe smartere, ikke hardere.

Hele kronikken kan du lese her.

Polerer eget ego
- Du skriver at du har møtt mange menn i lederstillinger, og «overraskende nok har mange også vært personer som best kan beskrives som en person der selvbildet ikke står i forhold til hva de intellektuelt har å by på, men at de samtidig er totalt blinde for sine egne begrensninger». Hva sier du da om norsk ledermiljø?

- La meg først si at det er veldig mange svært dyktige bedriftsledere der ute. Men jeg må likevel si at overraskende mange også gir meg den bestemte følelsen av at de er mer opptatt av å polere sitt eget ego, fremfor bedriftens. Og når ens eget speilbilde blir så stort at det virker som en altoppslukende interesse, så innbiller jeg meg at det må være irriterende å forholde seg til ansatte og annet som kan ta oppmerksomheten bort fra det som virkelig er interessant. Meg selv selvsagt, sier hun og legger til.

- Men dette blir jo selvsagt mine helt subjektive og lekmannsvurderinger, og ikke basert på det som en i statistikkens verden ville kalt et representativt utvalg.

Står stille
Særlig innenfor næringslivet mener hun at fremgangen innen likestilling har gått trått.

- På mange områder har det heldigvis vært stor fremgang, som for eksempel i det offentlige og i politikken. Vi ser at flere kvinner enn menn i dag tar høyere utdanning. Så veldig mye taler for at vi er på rett vei. Men likevel innenfor det private næringsliv er det liten eller ingen fremgang å spore. Det reiser en del spørsmål. Finnes det ikke flere kompetente kvinner? Eller er vi ikke ambisiøse nok? Eller er kvinner «uønskede» i disse posisjonene? Og i tilfelle hvorfor er det slik?

Strømsvåg mener det er viktig at også kunsten tar tak i likestillingsproblematikken.

- Jeg tror mange lever i den villfarelse at vi har likestilling i Norge i dag. Som en kan lese ut fra min kronikk «Hvorfor er kvinner uten innflytelse i næringslivet?», så er tallenes tale helt klar. Her er kvinner så godt som fraværende i topposisjonene. I forbindelse med utstillingen «Female Power» har jeg blant annet portrettert 16 av mine kvinnelige forbilder fra Gro Harlem Brundtland til Mari Curie. Samtidig har jeg laget et tankeeksperiment om hvordan verden hadde sett ut i dag om Jesus hadde vært en kvinne. Ville det vært annerledes for kvinner gjennom disse siste 2012 årene da?, sier Strømsvåg, som etterlyser at flere kunstnere deltar i debatten om likestilling.

Eiermakten
Hun utfordrer også næringsministeren til å bruke eiermakten sin i langt større grad.

- Når statens gode intensjoner gjennom kvoteringsloven har virket mot sin hensikt, så vil jeg utfordre Trond Giske til å bruke statens eiermakt til å gjøre endringer. Staten eier direkte og indirekte 56 % av selskapsverdiene på Oslo Børs, og det virker meningsløst at de ikke bruker makten som dette gir. Gjennom generalforsamling og instrukser til valgkomiteer så kan Giske her vise at han er mer aktiv en sine forgjengere og at han ønsker endring.

- Du skriver i kronikken at menn eier og sønner arver, og selskap gjøres fra ASA til AS for å slippe kvinneandelen i styrene. Er det gutteklubben grei som styrer dette alene, eller er det noe i det enkelte sier, at kvinner ikke vil være på topp?

Kvinnene som er portrettert i Strømsvågs utstilling «Female Power», som er å se fram til 30. september:
Gro Harlem Brundtland, Elina Krantz, Julie Brodtkorb, Margaret Thatcher, Helle Thorning – Schmidt, Irene Rosenfeld, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Gunn Wærsted, Indra K. Nooyi, Kari Traa, Hilde Midthjell, Ellen Holager Andenæs, Anne Marie Ottersen, Marie Curie, Astrid Lindgren og en kvinnelig utgave av Jesus

- Når en ser på hva som har skjedd etter at Norge vedtok loven, at 40 % av styremedlemmene i ASA- selskapene skulle være kvinner, så virker det helt klart at eierne her har tilpasset eierformen ved å omdanne et stort antall ASA til AS for å slippe å ta inn 40 % kvinner i styrene. For antall ASA- selskaper har blitt redusert med ca. 35 % de seneste årene. Og hvorfor er kun 10 % av partnerne i de største advokatfirmaene kvinner?

Manglende nettverk?
Hun tror heller ikke at kvinner er uinteressert i toppstillingene

- Jeg tror ikke det er så få kvinner som er interessert i en topposisjon som tallene viser. Men det som er interessant er hvorfor det kan synes så vanskelig å få innpass i disse miljøene. Har ikke kvinner nok å tilby av nettverk og dermed makten som følger ut fra dette, eller er det helt andre ting?

Selv trekker hun fram et par kvinner hun mener har bevist seg i norsk næringsliv.

- Jeg vil trekke fram eksempler som Hilde Midthjell som en type kvinner som vi trenger mange flere av i Norge, som Norges mest suksessrike kvinnelig gründer. For å være sikker på at endringene kommer, så må vi kvinner ha mer eiermakt og kapital. Ellers kan det være lite tvil om at Norges dyktigste banktopp er en kvinne, Nordeas Gunn Wærsted.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere