- Triangel av ugudelighet

Foto: Scanpix (AFP)

USA og Israel beskyldes for å stå bak bombeattentatet på iransk professor.

12.01.10 14:35

En professor ved universitetet i Teheran omkom da en bombe gikk av i Irans hovedstad tirsdag. Det melder BBC. Iranske myndigheter beskylder nå sine hovedfiender USA og Israel for å stå bak.

- Revolusjonær
Masoud Mohammadi døde da en fjernstyrt bombe eksploderte i nærheten av hjemmet hans. Bomben skal ha vært festet til en motorsykkel.

Mohammadi var professor i kvanteteori, og iransk media beskriver han som «dedikert til revolusjonen», og opplyser at det er anti-revolusjonære som står bak drapet.

- Nå i starten av etterforskningen er det ting som tyder på at triangelet av ugudelighet, bestående av Zionistregimet, USA og deres agenter, er synlige i denne terrorhandlignen, sier en talsmann for landets utenriksminister til den statlige kringkasteren Irib.

USA og Israel har så langt ikke kommentert beskyldningene.

Vinduer i bygningene rundt åstedet ble knust i det kraftige smellet, og politiet sperret raskt av stedet og har startet etterforskning. Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for bomben.

Hvorvidt Mohammadi var politisk aktiv eller ikke, er usikkert. En talsperson ved universitetet sier han ikke hadde politisk tilknytning, men ander meldinger sier professorens navn sto på en liste over akademikere som støttet opposisjonsleder mir Hossein Mousavi før valget i sommer.

Bekymrer prestestyret
Bombeattentatet er det siste i en lang rekke hendleser, som har fulgt i kjølvannet etter sommerens omdiskuterte presidentvalg.

Flere opposisjonsmedlemmer har blitt arrestert de siste månedene, og landets lederskap har blitt fordømt blant annet av USAs president Barack Obama for sin behandling av politiske motstandere.

Les: Skjøt mot bilen til opposisjonsleder

Les også: - Iran har startet en henrettelsesbølge

Opposisjonslederne har blitt en voksende bekymring for prestestyret i Iran, som opplever enormt press fra en ung, utdannet befolkning som krever forandring i landet.

Også flere utenlandske statsborgere sitter fengslet i landet, pågrepet under de mange demonstrasjonene i høst og vinter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.