*Nettavisen* Nyheter.

- Trist at kirken distanserer seg fra folket

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Nettavisen)

Bispedømmerådet i Nord-Hålogaland ansetter ikke kjendispresten Einar Gelius.

28.01.14 11:06

- Støtten fra folket har betydd mye, og dem vil jeg takke, sier Einar Gelius til Nettavisen.

- Det er trist at kirken distanserer seg fra folket. Det er 11 stemmer som har bestemt min skjebne, mens 850 stemmer ikke blir hørt. Det er noe til ettertanke. Og hvem er egentlig kirken? spør han retorisk.

- Støtten varmer
Den lokale støtten blant folket har vært stor. Akkurat som den var da han regjerte på Vålerenga i Oslo.

Gelius tenker da på 850 av Ibestads 1400 innbyggere som skrev under på en liste at det var ham de ønsket som prest. Og fakkeltoget på 400 personer som støttet ham, samt at kommunestyret fattet vedtak om at det var ham de ønsket. Han retter en takk til dem alle.

- Dette er lyspunktet for meg, sier Gelius.

Men han er ikke bare utelukkende negativ til bispedømmerådets avgjørelse.

- Det var et lite flertall som stemte for at jeg ikke skulle ansettes. Det betyr at enkelte av dem støttet meg, sier Gelius til Nettavisen.

Stillingen lyses ut på nytt
Nord-Hålogaland bispedømmeråd har bestemt seg for å lyse stillingen i Ibestad kommune i Troms ut på nytt. Dette bekreftes av kirkeverge Frank Steinsvik i Ibestad, som sier at han er skuffet.

- Dette forutså jeg ganske tidlig, men likevel må jeg si at jeg er skuffet på vegne av ibestadsamfunnet, sier Steinsvik til Nordlys.

Kjent som Vålerenga-presten
Einar Gelius ble for alvor landskjent som en prest litt utenom det vanlige i løpet av sine 16 år som prest på Vålerenga.

Han var tatovert, han har viet et par i en telefonkiosk og danset på TV2, vært statssekretær i Kommunaldepartementet, skrevet en bok om sex i bibelen, invitert både muslimer og næringslivsfolk opp på talerstolen i kirken og har gjort flere ting som ikke ble fullt ut akseptert av arbeidsgiveren hans - biskopen i Oslo.

Som da han i et reklamestunt i forkant av en fotballkamp begravde fotballaget Lyn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger

Men Gelius var en mann av folket, og hans farvel til Vålerenga ble behørig markert.

Avskjeden ble avholdt på det lokale vannhullet Vålerenga Vertshus i Strømsveien. Da han skulle gå hjem den kvelden hadde folk i området satt opp fakler hele veien hjem til prestegården.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende. Da jeg kom hjem, gråt jeg av utmattelse og sorg, sa Gelius til Dagsavisen på tampen av fjoråret.

Aldri har vel Vålerenga kirke vært fullere enn da han holdt sin avskjedsgudstjeneste. Et synlig bevis fra tiden i Oslo Øst vil han alltid bære med seg. Vålerenga-tatoveringen på underarmen.

- Stillingen i Ibestad lyses ut igjen. Søker du på nytt?

- Nei, dette kapittelet er avsluttet for min del, sier Gelius til Nettavisen.

Vårt Land advarte mot Gelius
Helge Simonnes, redaktør i Vårt Land, har lenge vært sterkt kritisk til Gelius. I forrige uke skrev han en kommentar hvor han advarte kirken mot å lytte til folkets røst i Ibestad.

Her er et lite utdrag fra kommentaren:

«Bispedømmerådet må våge å ta den store belastningen det er å si nei til Gelius som sokneprest fordi han gjentatte ganger har utvist et skjønn som ikke gjør ham egnet til en slik lederstilling. Ansettelsessaken i nord handler om noe langt mer enn en støtte til eller en avvisning av Einar Gelius».

Disse avgjorde saken
Dette er de 11 faste medlemmene av Nord-Hålogaland bispedømmeråd:

Anne Marie Bakken – leder (Kvæfjord), Oddhild Klevberg (Alta), Gunnhild Andreassen (Kvaløy), Jarle-Wilfred Andreassen (Nesseby), Nils Mathis N. Eira (Kautokeino), Mette-Marit Sørem Granerud (Alta), Geir Ludvigsen (Tromsø), Hans Ove Samuelsen (Lyngen), Sigurd Skollevoll (Senja), Gudmund Johnsen (Skånland) og Per Oskar Kjølaas (Biskop).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.