RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Marit Hommedal/Scanpix

- Trist dag for Hardanger

Sist oppdatert:
Bevar Hardanger mener sjøkabel-rapportene bare var et spill for galleriet.

Tirsdag ettermiddag innkaller olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til pressekonferanse om kraftframføringen mellom Sima og Samnanger.

Etter det NRK erfarer, går regjeringen inn for høyspentlinjer i Hardanger, og dermed dropper sjøkabelalternativet.

- Det kommer ikke som noen overraskelse, men det er jo en trist dag for Hardanger, sier styreleder i Bevar Hardanger, Klaus Rasmussen, til Nettavisen.

Les også: - Regjeringen dropper sjøkabler i Hardanger

- Et spill for galleriet
Regjeringens konklusjonen kommer en måned etter at de fire ekspertutvalgene la fram sine rapporter, som konkluderte med at sjøkabelalternativet blir 3,4 milliarder kroner dyrere enn kraftlinjer. Rapportene slår også fast at det er fullt mulig å legge sjøkabler i Hardangerfjorden.

Styrelederen i Bevar Hardanger er skuffet over regjeringen, og hevder rapportene ikke har hatt noen betydning for deres konklusjon.

- Da Terje Riis-Johansen fikk de fire rapportene, hadde han jo bestemt seg for hva som sto i dem. De rapportene var bare et spill for galleriet, sier Rasmussen, og legger til:

- Regjeringen har bare fattet en beslutning.

- Har forvrengt virkeligheten
Rasmussen legger mye av skylden for at det blir såkalte monstermaster i Hardanger på kraftindustrien.

- Dette viser jo bare at det presset som industrien har satt i gang har gitt resultater. Man får bare gratulere kraftindustrien, at de klarer å forvrenge virkeligheten og får regjeringen med på dette spillet, sier han til Nettavisen.

Han mener kraftindustriens argumenter absolutt ikke holder mål.

- De har brukt forsyningssikkerheten som sitt viktigste argument, men dette er bare en halvsannhet, sier Rasmussen.

- Er det mange som er skuffet i dag?

- Selvsagt er det det. Hele lokalmiljøet i Hardanger er skuffet, sier han.

Les også: Her er sjøkabel-rapportene

- Vi visste ingenting
Ifølge et av ekspertutvalgene, som så på forsyningssikkerheten til Bergensområdet, er det en akseptabel forsyningssikkerhet helt fram til 2020.

Luftlinjer kan imidlertid realiseres raskt, og stå ferdig allerede i 2012. Det vil ta ytterligere fem år å legge sjøkabler i Hardangerfjorden.

Bevar Hardanger sier de nå skal diskutere hva de skal gjøre videre.

- Vi legger ikke opp til noen store greier nå. Vi må ta et møte og se hva vi har av ressurser, for vi visste ingenting om dette før i dag tidlig, sier Rasmussen.

- Trodde de ville lyttet mer
Også fylkesordfører Torill Selvsvold Nyborg i Hordaland er skuffet.

- Dette er en trist dag for Hardanger og hele Norge. Jeg hadde ventet at regjeringen hadde lyttet mer på innspillene fra de fire ekspertutvalgene som sa at kraftsituasjonen for Bergen ikke er så kritisk som tidligere fremstilt, uttaler Selsvold Nyborg i en pressemelding.

Hun mener regjeringen hele veien har ønsket luftlinje.

- Det er ligget under hele tida at det er luftlinje regjeringen vil ha, så direkte overrasket er jeg ikke, sier fylkesordføreren.

Selsvold Nyborg mener regjeringen nå må øke den økonomiske kompensasjonen som de har lovet til de berørte kommunene og fylkeskommunen, fra 100 millioner kroner til 500 millioner kroner.

Venstre: - De ofrer Hardanger
Heller ikke Venstre har mye til overs for regjeringens avgjørelse.

- Dette er et massivt angrep på det klassiske naturvernet i Norge. Regjeringen ofrer Hardanger med kortsiktige løsninger i stedet for å investere i fremtiden. Utredninger har vist at sjøkabel både er teknisk og økonomisk mulig, sier Venstres nestleder Elvestuen.

Elvestuen mener man ikke kan stole på Arbeiderpartiet i saker om klassisk naturvern, og hevder partiet ikke bryr seg om å verne unik natur som den i Hardanger.

- Hardanger er et helt spesielt område både i norsk og internasjonal sammenheng og regjeringen burde ha skånt Hardanger for den type inngrep som luftspenn medfører, sier han.

Pressekonferansen med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen starter klokken 14.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere