RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trist som f...

Sist oppdatert:
Oslo Børs raste nesten 5 prosent mandag og sendte stemningen til ny bunnivå. Følg utviklingen her:
- Trist som f¿, sier en aksjemegler til NA24.

Utsagnet beskriver veldig godt stemningen på Oslo Børs denne dagen. Selv om ekspertene nå tror at bunnen snart er nådd.

Hele 30 aksjer falt mer enn 10 prosent denne dagen. Seks aksjer falt mer enn 15 prosent og listen over begredelige statistikk kunne bare fortsatt. 16 aksjer steg, mens hele 162 aksjer falt. Kun 66 aksjer forble uforandret.

Dessverre begynte Oslo Børs denne uken like svakt som i forrige uke. Torsdag 11. mai satte Hovedindeksen en foreløpig topp på 430,88 poeng. Siden den gang har børsen rast hver eneste dag og fra toppen har OSEBX-indeksen falt rundt 18 prosent.

Mandag endte Oslo Børs ned hele 4,88 prosent til 353,04 poeng. Oslo Børs var ikke alene denne dagen. Børsene i Europa fulgte nedgang i Asia og dro også med seg USA ned. Børsene i New York er da handelen i Oslo stengte fortsatt ned mellom 0,40 og 1 prosent.

I Europa faller den tyske DAX-indeksen 1,60 prosent. I London rammes FTSE 100 og faller 1 prosent. Samme tendens er det i Paris der CAC 40-indeksen er ned 1,60 prosent. Børsene i Sverige og Danmark er ned henholdsvis 4,14 prosent og 3,47 prosent.

Ekspertene mener at den siste tidens fall ikke er dramatisk, mens skyldes i høy grad tvangssalg og den fallende kurven på olje og råvareprisene.

Analysesjef Karl Otto Eidem i Glitnir Securities mener at Oslo Børs fortsetter den svake utviklingen i forrige uke og skylder på en del tvangssalg og svak oljepris som hovedgrunnen bak fallet. De svake råvareaksjene i det asiatiske markedet er et annet moment Eidem trekker frem.

- Det er fascinerende likt det som skjedde i oktober i fjor, forteller Eidem til NA24 iMarkedet.

I oktober fikk Oslo Børs tre harde trykk, Eidem sier til NA24 iMarkedet at det har vært to tilbakeganger og at det dermed bare mangler et trykk igjen.

Glitnir-analytikeren tror ikke børsen vil falle så mye lenger enn til rundt 350 poeng, men mener det er veldig avhengig av at råvareprisene ikke stuper videre.

- Slik vi ser det er tre firedeler av fallet er tatt ut nå, sier Eidem

Trym Riksen, forvalter i Storebrand, har sett nærmere på korreksjonen Oslo Børs opplever og målt den opp mot tidligere nedganger i markedet. Han peker på at man må se på korreksjonen som størrelsen på fallet ganger med tiden.

Riksen forteller at korreksjoner typisk betyr at markedet skal tilbake til det som er det glidende gjennomsnittet for de siste 200 dagene. Mandag ettermiddag var det tre prosent ned til dette nivået på Oslo Børs.

- Det er unnagjort på en dag med et slikt fall vi opplever i dag, sier Riksen til NA24 iMarkedet.

Anders Onarheim, adm. direktør i meglerhuset Carnegie, mener at fallet i markedet viser at det ikke er noen gratis lunsj.

- Selv i aksjemarkedet er det ingen gratis lunsj, det så ut som det var det i en periode, sier Onarheim til NA24 iMarkedet. Han peker på at markedet den siste tiden har steget kraftig.

- Det er ikke tvil om at det nesten har vært 'garantert' å tjene penger i markedet. Det er et sykdomstegn når det har blitt så enkelt. Men det er ikke noen sterke fundamentale krefter som tilsier svake markeder fremover, sier Onarheim til NA24 iMarkedet.

Oljeprisen var da handelen på Oslo Børs stengte omsatt til 68,40 dollar fatet.

Statoil toppet listen over de mest omsatte aksjene og falt hele 2,96 prosent til 164 kroner. Fallet var likevel større i Norsk Hydro. Aksjen falt til slutt 4,94 prosent til 154 kroner, men var lavere tidligere på dagen. Fallet i aluminiumsprisene bidrar til at fallet i Hydro ble kraftigere enn i Statoil.

DNO falt 8,69 prosent og det var flere tungvektere som ble rammet langt hardere denne dagen. John Fredriksens mange selskap blir spesielt rammet. SeaDrill falt hele 10,59 prosent, Pan Fish raste 8,52 prosent, mens Golden Ocean Group falt 12,13 prosent.

Kjell Inge Røkkes selskaper hadde også en svært tung dag. Aker falt 12,67 prosent, mens Aker Kværner endte ned 10,38 prosent.

Den profilerte finansmannen Tore Aksel Voldberg har solgt seg helt ut av Int. Gold Exploration. Voldberg skal ha solgt 15,5 millioner aksjer til kurs 5,83 kroner.

Voldberg har dermed solgt seg helt ut av selskapet og har ingen aksjer igjen i Int. Gold Exploration. Aksjen topper suverent listen over dagens tapere med en nedgang på 26,53 prosent.

Bedre gikk det ikke med Birdstep. Aksjen stupte 21,71 prosent til 10,10 kroner. Idar H. Vollvik har tidligere fått innvilget en emisjon på 3 millioner aksjer, men da var tegningskursen på 14 kroner. Det betyr at turboinvestoren lett kan kjøpe langt billigere aksjer i markedet, enn gjennom selskapet.

Et annet selskap Vollvik er involvert i er den lille oljeselskapet Altinex. Kursen raste 17,58 prosent til 1,36 poeng.

Petrolia Drilling falt 17,38 prosent, mens seismikkselskapet Global Geo-Service raste 16,83 prosent.

Et av svært få lyspunkt var AF Gruppen som steg 8,25 prosent.

Wall Street i rødt

Aksjemarkedet i USA mangler noen klare signaler denne dagen og følger dermed de asiatiske og europeiske børsene ned.

I Asia raste aksjene på den svært svake utviklingen blant råvarene. Råvareprisene har stupt den siste uken og tendensen fortsatt mandag. Mange ekspert tar nå til orde og mener av boblen er i ferd med å sprekke.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,26 prosent til 11.116,28 poeng. Samme utvikling er det blant de aksjene som er notert på den mer brede indeksen S&P 500 som faller 0,14 prosent til 1.265,25 poeng.

Aksjene på den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,48 prosent til 2.183,25 poeng.

Råvarene gull, kobber og råolje er alle videre ned mandag, uten at det gir noen utslag på en betydelig styrket dollar.

I Europa faller den tyske DAX-indeksen 1,35 prosent. I London rammes FTSE 100 og faller 0,90 prosent. Samme tendens er det i Paris der CAC 40-indeksen er ned 1,33 prosent. Børsene i Sverige og Danmark er ned henholdsvis 3,37 prosent og 2,96 prosent.

USA peker ned

De amerikanske børsene fikk en fin avslutning på en helle svak forrige uke. Alle de tre nøkkelindeksene steg mellom 0,16 og 0,62 prosent.

Mandag ligger de samme indeksene an til å starte uke noe dårligere.

Industriindeksen Dow Jones indikeres å åpne ned 0,65 prosent, mens aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen ligger an til å starte dagen med en nedgang på 0,52 prosent.

Verst går det utover aksjene på den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Nasdaq-futuren peker ned rundt 0,75 prosent.

Selv om det ligger an til en svak børsåpning på Wall Street denne dagen, stjeler selve børsen New York Stock Exchange oppmerksomheten. I løpet av helgen har NYSEs planer om å kjøpe den paneuropeiske børsen Euronext blitt avslørt.

Den New York-baserte børsen har planer om by hele 10,2 millioner dollar for Euronext, og har dermed kommet på banen før den tyske Deutsche Börse fikk presentert sine fusjonsplaner.

Råvarene stupte i forrige uke og den samme utviklingen gjelder mandag. Børsene i Asia og Europa tynges av nedgangen i råvarene. Oljeprisen faller videre og har snart svekket seg med en dollar sammenlignet med samme periode året før. Dollaren holder grunn mot de fleste andre valutaene.

Tungt på Oslo Børs

Oslo Børs er ved lunsjtider ned 2,2 prosent til 363,01 poeng. Oljeprisen fortsetter å svekke seg og et fat Nordsjøolje med levering i juli omsettes ved lunsjtider til 67,94 dollar.

Statoil og Norsk Hydro er de mest omsatte aksjene og faller henholdsvis 0,89 prosent til 167,50 kroner og 1,54 prosent til 160 kroner.

De noe mindre oljeselskapene DNO og Altinex blir også tynget av den noe svakere oljeprisen og faller 3,43 prosent og 8,48 prosent.

Ellers er det en bred nedgang blant de andre tungvekterne på Oslo Børs. SeaDrill faller 4,71 prosent, mens DnB NOR faller 3,08 prosent. Telenor er ned 0,66 prosent. Det er også nedgang å spore blant flere andre av Kjell Inge Røkkes selskaper. Aker Kværner faller 4,13 prosent, mens Aker er ned 5 prosent.

Aker Seafood stiger 2,89 prosent og den samme utviklingen kan en også se blant de andre fiskeselskapene. Pan Fish stiger 0,66 prosent, mens Cermaq er opp 2,79 prosent. Fredag kom rapporter som antyder at lakseprisen er på rekordhøye nivåer.

DynaPel topper listen over dagens tapere og er ved lunsjtider ned 12,70 prosent. Det er ikke kommet noe nytt fra selskapet og nedgangen er basert på liten omsetning i aksjen.

Gruve- og gullselskapet Int. Gold Exploration ble lammet av de stupende råvareprisene og faller 9,84 prosent.

Seismikkselskapet Global Geo-Service faller videre og er ved lunsjtider ned 9,50 prosent.

Acta faller 8,56 prosent, mens det lille kanadiske oljeselskapet Questerre Energy Corp. følger etter med en nedgang på 8,52 prosent.

Blant få lyspunkt finner vi Gresvig som stiger 4,88 prosent og troner dermed øverst blant vinneraksjene. Byggma stiger 3,77 prosent.

Dataspillselskapet Funcom melder at deres multibrukerspill Age of Conan blitt utnevnt til beste spill i sin kategori av flere ledende spillnettsider av nettsidene IGN, Gamespot og Gamespy. Aksjen stiger 3,5 prosent.

Oljetungt fall i Oslo

I forrige uke hadde Oslo Børs sin verste uke siden oktober i fjor. Media brukte krigsoverskrifter for å beskrive utviklingen på børsen. Nedgangen var langt større enn ved de andre børsene rundt om i verden, og dermed virker det som om den lenge varslede korreksjonen er i gang.

Hovedindeksen faller videre mandag og noteres like etter at Oslo Børs åpnet for 0,90 prosent til 367,82 poeng.

De amerikanske aksjemarkedene klarte å snu den negative trenden fredag endte opp. Oljeservicesektoren og oljesektoren fikk også en etterlengtet opptur i USA før helgen.

Mandag morgen faller oljeprisen noe fra fredagens sluttkurs, og handles like etter at Oslo Børs åpnet for 68,20 dollar pr. fatet. Fredag kom det klare signaler fra representanter for de iranske myndighetene om at det oljerike landet ikke vil bruke olje som våpen mot eventuelle vestlige sanksjoner.

Faren for at Iran ville kutte i oljetilførselen ut av landet har vært med på å drive oljeprisen opp til rekordhøye nivåer tidligere i år.

Råvareprisene svekker seg videre, og det kan virke som om de begynner å nærme seg toppen.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro faller 1,78 prosent til 166 kroner og 2,16 prosent til 158,50 kroner.

Det noe mindre oljeselskapet DNO melder at de nok en gang vil splitte aksjen i fire. Aksjen faller 0,61 prosent til 49,20 kroner.

Shippingaksjene gjør det svakt i dag. John Fredriksens tankrederi faller 2,09 prosent til 187 kroner og virker å ha etablert seg godt under 200 kroner. Royal Caribbean Cruises er like etter åpningen ned 2,63 prosent.

Apptix topper listen over vinnerne så langt denne dagen. Aksjen stiger 5,56 prosent på lav interesse for aksjen.

Det er lite nytt på fra selskapene mandag morgen.

Seismikkselskapet Seabird Exploration meldte mandag morgen om resultat for første kvartal. Selskapet leverer gode tall og kan vise til en god utvikling blant inntektene. Aksjen stiger 4 prosent.

Opera stiger 5,07 prosent etter at selskapet meldte at deres mobilnettleser har blitt inkludert i fem nye telefoner som benyttes i den ledende 3G operatøren i Japan KDDI.

SeaDrill har fått en tung start og faller 5,29 prosent.

Utviklingen på verdens råvarebørser sender gull- og gruveselskapet Crew er ned 4,10 prosent, mens Int. Gold Exploration faller 4,62 prosent.

Den svake utviklingen i Asia smitter over på Europa og sender de europeiske børsene ned mandag morgen. I Tyskland er DAX-indeksen ned 0,66 prosent, verre er det i London som er faller 1,10. I Paris er CAC 40 ned 0,73 prosent, mens aksjemarkedene i våre to nærmeste naboland er også tynget av den negative utviklingen. I Stockholm faller OMXen 0,62 prosent, mens København er ned 0,70 prosent.

Asia videre ned

Den brede asiatiske indeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific var i morgentimene mandag ned 0,3 prosent til 132,30 poeng. Dermed fortsetter den negative utviklingen i Asia. Forrige uke var den svakeste uken på over to år.

Det var hovedsakelig aksjemarkedene i Japan og Hongkong som la press på den asiatiske regionen. Den japanske Nikkei 225 endte ned 1,75 prosent til 15.872,52 poeng. Den mer brede Topix-indeksen var tidlig mandag morgen opp rundt 0,15 prosent.

Sterkere dollar og svakere oljepris gjorde at de japanske eksportbedriftene Honda Motors og Canon Inc. bremset noe av fallet.

I Hongkong falt Hang Seng-indeksen 0,89 prosent, der blant annet råvaredelindeksen China Enterprises-indeks falt så mye som 2,67 prosent.

Det var særlig gruveselskapene som ledet an i nedgangen ved den råvaretunge børsen i Hongkong. Enkelte av de store gruveselskapene i Kina endte ned mellom 12 og 13 prosent.

- Metallaksjer er under sterkt press for å korrigere ned., sier analytiker Ben Kwong ved KGI Securities i Hongkong.

Råvarene har den siste tiden blitt drevet opp av svak utvikling, dermed har flere investorer spekulert i at trygge havner som gull for å sikre seg mot ytterligere fall i dollaren. Den amerikanske valutaen styrker seg mot de viktigste asiatiske valutaene, noe som tar bort noe av det spekulative trykket på råvarene.

- Dollaren påvirker også markedet, siden sterkere dollar betyr svakere råvarepriser, fortsatte Kwong.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere