RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trodde det var en kenguru

Sist oppdatert:
Da Petter Stokka fant denne skapningen trodde han hadde funnet en død kenguruunge.

(iBergen.no) Men det familien Stokka fra Stord fant på en rasteplass på E 39 i Sveio viste seg å være enda mer eksotisk.

- Aldri sett lignende
- Vi var på vei hjem fra biltur og stoppet for å lufte hunden. Plutselig reagerte den så kraftig på noe og da så vi dette dyret. Jeg hadde aldri sett noe lignende før, sier Stokka til iBergen.no og legger til:

- Da vi kom hjem sjekket vi litt på nettet og kunne fort fastslå at det ikke var en kenguruunge, noe som streifet tankene mine med en gang. Vi utelukket raskt kenguru og jeg fikk det heller ikke til å stemme med en vanlig hare. Den hadde veldig utstående ører, svært kraftig bakbein, store øyne og masse hår på halen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sendte bilder til England
Stokka tok kontakt med den lokale veterinæren på Fitjar, Johannes Slettebø, som fikk se de oppsiktsvekkende bildene. Dermed begynte ballen å rulle. Slettebø tok kontakt med naturfotograf og biolog Jan Rabben. Rabben gjorde noen undersøkelser og fikk til slutt bekreftet via Jim Collins, som er britisk ekspert på selskapsdyr, at det høyst sannsynlig er snakk om en springhare fra Sør-Afrika.

- Vi angret jo litt i ettertid på at vi ikke tok den med oss, men man må jo tenke litt på dette med smitte også, forteller han.

Ulovlig
Direktoratet for naturforvaltning (DN) har ikke behandlet noen søknader om import av springhare til Norge, verken fra private eller fra dyrehager. Dyret er dermed tatt ulovlig inn i landet, melder Haugesunds Avis.

- Dermed har vi heller ikke gjort noen vurdering av springharen. Men arten utgjør neppe noen risiko. Den er ikke i stand til å pare seg med norske harer. Den vil trolig heller ikke overleve en norsk vinter, sier Øystein Størkersen, seniorrådgiver i DN til Haugesunds Avis. Han er ikke overrasket over familiens funn.

- Nei, vi er klar over at det er en del mennesker som holder ulovlige dyr. Vi har blant annet funnet en del apearter og ekornarter, sier Størkersen.

Ifølge Wikipedia kan springharen minne om en liten kenguru med sin velutviklede og kraftige legger, noe som gjør at springharen kan hoppe over to meter i et enkelt hopp. Springharen blir mellom 35 og 45 centimeter.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere