RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bibiana Piene / NTB scanpix

- Trodde vi skulle dø

Sist oppdatert:
Stine Olsen og Birgitte Fjørtoft møtte supertyfonen i Tacloban.

Stine Olsen og Birgitte Fjørtoft skulle til Filippinene og gjøre en innsats for gatebarn i Tacloban. I stedet ble de møtt av supertyfonen.

- Vi var nesten reddest etterpå, da vi skjønte at det var alle mot alle. Etter hvert som dagene gikk, skjønte vi hvor farlig det var å være der. Vi fryktet at vi skulle sulte i hjel, sier de to 24-åringene, som landet på Gardermoen torsdag ettermiddag.

Onsdag i forrige uke reiste de ned til Filippinene for å jobbe som frivillige i seks uker for organisasjonen Streetlight, som driver et barnehjem i Tacloban. Stine reiste for andre gang. For førstereisjenta Birgitte ble debuten en helt annen enn den hun hadde ventet.

- Det ble et veldig voldsomt møte med en annen verden, forteller hun og blunker kraftig et par ganger for å holde tårene unna.

Måtte bevare roen
Tydelig merket av katastrofen kom de to torsdag tilbake til Norge og Gardermoen etter en strabasiøs hjemreise. Tirsdag ble de hentet i Tacloban med et helikopter og fløyet til Cebu. Derfra kom de seg med fly til Manila og videre til Norge.

Det første som møtte dem da de kom til Tacloban var beskjeden om at en supertyfon var på vei. Da uværet rammet fredag kveld, oppholdt de seg i en leilighet på byens sikreste hotell sammen med de minste barna fra barnehjemmet.

- Vår jobb ble å bevare roen, være sammen med ungene og prøve å gjøre opplevelsen minst mulig traumatisk for dem, forteller Stine og Birgitte.

Enorme ødeleggelser
De to nordmennene forteller om enorme ødeleggelser. Vinduene på hotellet de bodde på blåste inn. De to måtte flytte til en tryggere leilighet, som de delte med 15 mennesker, deriblant ni barn.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- De som var sammen med oss var de yngste, svakeste og mest utsatte. De hadde ikke klart seg bra alene, sier Birgitte Fjørtoft til NRK.

- Vår oppgave var å beholde roen sammen med ungene, og gjøre opplevelsen minst mulig traumatisk for dem, sier Stine Olssen.

Ingen tall for norske savnede
Utenriksdepartementet arbeider stadig med å avklare situasjonen for nordmenn som er meldt savnet på Filippinene, men oppgir fortsatt ingen tall. Det gjør Sverige og Danmark.

- Vi har fremdeles et antall bekymringsmeldinger vi arbeider med, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen til NTB.

Han understreker at man stadig oppnår kontakt med norske som UD har fått bekymringsmelding om, men at nye bekymringsmeldinger også kommer inn.

Det er ikke meldt om omkomne nordmenn.

Det svenske utenriksdepartementet oppgir torsdag at 30-40 svensker er savnet. Tidligere har man snakket om «et tjuetall» savnede.

Kommunikasjonssjef Charlotta Ozaki Macias sier til nyhetsbyrået TT at «vi må ha beredskap for at det vil bli funnet skadde og omkomne svensker».

Danske myndigheter er sterkt bekymret for et dansk-filippinsk ektepar som var bosatt i den hardt rammede byen Tacloban, men vet ikke om paret var der eller et annet sted da tyfonen rammet i forrige uke.

I alt har danske myndigheter 13 navn på sin bekymringsliste, melder Berlinske Tidendes nettutgave. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere