- Tror bombemannen opererte alene

Foto: Privat (Privat)

Britisk politi ransaket natt til mandag en eiendom i London i forbindelse med Stockholm-bomben.

13.12.10 11:33

Lørdag kveld ble Sverige rammet av det første selvmordsangrepet på svensk jord.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo omtaler og etterforsker hendelsen som en terrorhandling.

- Eide bilen
Dagens Nyheter i Sverige og britiske The Guardian skriver at britiske sikkerhetsmyndigheter undersøker bakgrunnshistorien til mannen som står oppført som eier av den hvite Audien som eksploderte i Stockholm lørdag.

En av politiets teorier etter eksplosjonene er at mannen som minutter senere antakeligvis sprengte seg i luften i Drottninggatan, også eide bilen. Bileieren er en 28 år gammel iraker med 18 år bak seg i Sverige, og mannen skal ha studert i Luton i Storbritannia.

Flere grupper på FB
Det er opprettet flere grupper på Facebook etter hendelsen, blant annet: «R.I.P. Taimour Abdulwahab our brother and friend» for den angivelige selvmordsbomberen.

«Taimour Abdulwahab døde en heroisk død i Stockholm 1981-12-12<-->2010-12-11,» skriver grunnleggeren av siden.

En av de 312 som viser sympati for avdøde og støtter Facebook-siden, skriver at: «Over 9000 skulle ha blitt drept. Det svenske folket fortjener å dø. Allha Akbar! Hellig Krig!»

Dette utsagnet har fått 223 kommentarer, og mange reagerer svært sterkt. Etter det Nettavisen erfarer, kan utspillet komme fra personer som bare ønsker å provosere.

«Världens sämsta terrorist»
«Taimour Abdulwahab, the world's dumbest terrorist» er en annen Facebook-gruppe som er opprettet og har 168 medlemmer.

Her skriver grunnleggeren: «Vellykket mann. Det eneste han oppnådde, var å dø.»

En annen gruppe på Facebook, «Taimour Abdulwahab, världens sämsta terrorist», har så langt fått 211 medlemmer.

Les også. - Dette kunne like gjerne ha skjedd i Norge
Les også: - Dette er typisk ment for mye mål

- Operert alene
Britiske sikkerhetskilder sier til The Guardian at det er lite trolig at den antatte bombemannen i Stockholm har utført ordre fra noen ledere i al-Qaida, men at han trolig har planlagt og utført angrepet på egen hånd.

De tror ifølge avisen at 28-åringen kan ha vært en av stadig flere enkeltpersoner som har bodd i Storbritannia, som er påvirket av ideologier som forfektes av ekstremistgrupper som al-Qaida.

De britiske kildene sier også at det mislykkede angrepet i Stockholm viser at al-Qaida ikke har kapasitet til å trene opp sine tilhengere til å planlegge og utføre store og kompliserte terrorangrep.

Les: Forsvarsansatt skal ha advart om terrorangrepet

Ransakelse i natt
Britisk politi ransaket natt til mandag en eiendom nord for London i forbindelse med bombeeksplosjonene i Stockholm, ifølge politiet i London.

Ransakingen fant sted i Bedfordshire omkring ti mil nord for London like før midnatt natt til mandag, opplyser en talsmann for London-politiet. Ingen er pågrepet i aksjonen, ifølge talsmannen.

- Vi bekrefter at dette skjer i forbindelse med hendelsene i Stockholm lørdag, sier talsmannen.

Islamsk Råd fordømmer
Islamsk Råd Norge sier i en uttalelse at det fordømmer på det sterkeste selvmordsaksjonen som rammet Stockholm lørdag.

Islamsk Råd Norge uttrykker at det er «forferdet».

Slike overgrep er klart i strid med islams lære, og kan aldri aksepteres, heter det i uttalelsen som ble publisert søndag kveld.

- Vi oppfordrer alle norske muslimer om å være på vakt for å hindre at noe lignende kan skje i Norge, noe som ville være til umåtelig stor skade for oss alle. Vi oppfordrer også alle ansvarlige personer om å ikke bruke denne forferdelige hendelsen til å piske opp stemningen mot muslimer, i Norge eller andre land. Muslimer bør ikke stilles kollektivt til ansvar for handlinger begått av én forrykt person, uttaler Islamsk Råd Norge.

Her ser du flere videoer fra stedet:

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag