*Nettavisen* Nyheter.

- Tror ikke skilsmisse ble vurdert

- Uten vedlikehold går det ikke, har kong Harald uttalt om sitt ekteskap med Sonja.

26.10.06 10:15

(SIDE2): I en artikkel i ukebladet Se og Hør for drøye to uker siden hevdet ukebladet at de har sikre kilder på at daværende stortingspresident Jo Benkow på 80-tallet hadde samtaler med kronprins Haralds overadjutant, Kåre Langlete. Ukebladet skrev da at han var utsendt av Harald selv.

Skilsmissens konsekvenser
Samtalene skal ha dreid seg om hvordan han trodde regjeringen, Stortinget og det norske folk ville reagere dersom kronprins Harald skilte seg fra kronprinsesse Sonja, samt hvilke konsekvenser en skilsmisse ville ha for monarkiet.

Ikke Harald som tok initiativet
Hegge mener Kongehuset sjekket hvilke politiske følger en skilsmisse ville få, og at det ikke var kronprins Harald som den gang tok initiativet til disse samtalene.

- Det var en henvendelse på reaksjoner hvis det skulle bli tatt ut separasjon, men jeg tror ikke skilsmisse ble vurdert, sier biograf Per Egil Hegge til Side2. Han har skrevet biografien om kong Harald, «Harald V», som kommer torsdag.

LES: Avviser skilsmisserykter

- De tilbrakte tid hver for seg på den tiden, sier Hegge og forteller om kongens ordvalg under sølvbryllupstalen, der kongen blant annet snakket om at det hender ektefeller sårer hverandre, men at det er viktig å legge ting bak seg.

Hegge skal ha spurt kong Harald om hans ordvalg i talen.

- Han svarte at sånn er det jo, uten vedlikehold går det ikke.

Trodde forholdet var monarkiets ende
Forholdet mellom Harald og Sonja var i sin tid svært omdiskutert, og Hegge illustrerer i boken også hvor mye synet på kongelige parforhold har endret seg i løpet av kort tid.

- Da Borten-regjeringen behandlet spørsmålet om forlovelsen i 1968 var det ett medlem som ikke trodde det var monarkiets undergang. Det trodde at nå gikk det til ende.

LES OGSÅ: Fra pubvertinne til dronning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag