RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

- Truet med mer bråk etter midnatt

Sist oppdatert:
Politi og ledelse satt i møte med beboere. Da startet brannen.

Ved 18-tiden tirsdag kveld fikk politiet høre om muntlige trusler som var framsatt av noen av beboerne - om at de ville ha transport bort fra mottaket og nytt sted å bo før klokken 24.00.

- Det ble truet med at det ville bli mer bråk på mottaket hvis ikke dette kravet ble innfridd uten at det ble gjort rede for hva dette bråket besto i, skriver Søndre Buskerud politidistrikt i en pressemelding.

- Som følge av denne informasjon valgte politiet å øke beredskapen sin på stedet. Vi fikk hjelp av politipatruljer både fra Asker og Bærum politidistrikt og Oslo politidistrikt. Vi hadde også tett kontakt med brann og helse som også valgte å øke sin beredskap. Forholdene på mottaket var fortsatt rolige utover kvelden, og det var ingenting ved mottaket som tilsa hva som ville skje, står det ividere.

Les også: - Plasser alle i en teltleir

Startet under møte
Ved 23.30-tiden kom representanter fra UDI til mottaket og mottok et ark med en skriftlig trussel om at det ville bli mer bråk på mottaket hvis ikke kravene ble innfridd.

- UDI gikk sammen med politi og ledelsen for mottaket i møte med tre representanter for beboerne. En av beboerne ble pågrepet under møtet på grunn av sin oppførsel. I det dette skjedde startet den første brannen i brakke 1 på mottaket. Deretter startet de to andre brannene i rask rekkefølge etter dette, skriver politiet.

På en pressekonferanse i Drammen onsdag formiddag, fortalte politiet at brannen utviklet seg svært raskt. Brannvesenet rakk ikke å gå gjennom den tredje bygningen før den var overtent, men altså bare to av dem. De kunne derfor ikke garantere at det ikke befant seg mennesker i bygningen. Ingen er imidlertid savnet etter brannen.

Tre personer ble behandlet på stedet som følge av brannene. To med røykskader og en med smerter i brystet. Utover dette ble ingen skadd i brannene.

- Beboerne lot til å vite hva som skulle skje – mange hadde pakket klar bagasjen sin og forlot stedet da det begynte å brenne, opplyser politiet.

Ifølge politiet så startet de tre brannene rett etter hverandre like etter midnatt. Politiet mener brannene sannsynligvis er påsatt.

Les også: Tre bygg totalskadet i brann på asylmottak

UDI intensiverer arbeidet
Politiets Utlendingsenhet (PU) intensiverer nå arbeidet med å få sendt de avviste asylsøkere ut av landet.

På pressekonferansen i Drammen opplyste PU at de har satt ned en gruppe som skal se på sakene til beboerne på ventemottakene på nytt etter de siste dagers hendelser med hærverk og brann på Norges to ventemottak.

- PU ser meget alvorlig på denne saken. Dette er kriminalitet som er øvet på eiendom, og det er satt liv i fare, sa Svein-Arne Hansen i Politiets Utlendningsenhet.

Hansen fortalte at de skal gå gjennom over 200 saker.

- Dette er høyt prioriterte saker, men nå forsterker vi innsatsen ytterligere, sa han.

- Vanskelig å returnere
Personene som bor på ventemottakene, har fått avslag på sine asylsøknader, og skal forlate landet. Men dette er ofte problematisk, sa Hansen.

- Det er viktig for oss å understreke at disse personene som sitter på disse ventemottakene, er personer som det er vanskelig å returnere. Det kan skyldes flere ting, at de ikke har id-dokumenter, at de har opplyst flere identiteter eller det er vanskelig å returnere til hjemland som for eksempel Somalia og Eritrea, sa Hansen på pressekonferansen.

- Men igjen, vi vil prioritere dette arbeidet sammen med UDI og lokalt politi, slik at vi forhåpentligvis så snart som mulig kanskje får sendt hjem noen av disse, sa han.

Personene er foreløpig siktet for grovt skadeverk.

På pressekonferansen kom det fram at de fleste av de 23 som ble pågrepet av politiet etter nattens brann, er kurdiske-irakere.

- Dette er handlinger som ikke hjelper saken deres. Den slags type oppførsel svekker heller saken, sa Ida Børretzen fra UDI til pressen.

- Satt andres liv i fare
- Dette er en meget alvorlig hendelse, og det er skremmende at mennesker kan velge å sette andre i fare ved å gjennomføre dette. Her er det noen få personer blant flere som har satt liv og helse i fare og som har brent ned store verdier. Politiet og andre offentlige instanser bruker nå store ressurser på å ta hånd om både de som har gjort dette, og de som er rammet, skriver politiet i en pressemelding.

Kriminalteknikere fra Søndre Buskerud politidistrikt vil onsdag starte arbeidet på stedet. Utover dagen blir det gjennomført avhør av de siktede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere