RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardæren Donald Trump kjemper for å bli republikanernes kandidat i høstens presidentvalg i USA.
Milliardæren Donald Trump kjemper for å bli republikanernes kandidat i høstens presidentvalg i USA. Foto: Brian Snyder (Reuters)

- Trump snakker som en tredjeklassing

Kommer dårligst ut av kandidatene når svarene hans kjøres gjennom en språktest.

Spaltist i Politico, Jack Shafer, har gjennomgått det enkle språket presidentkandidat Donald Trump bruker for å formidle sitt politiske budskap.

Shafer skriver at Trump foretrekker å bruke korte ord, korte setninger og korte avsnitt.

- I republikanernes debatt 6. august, svarte Trump på ordstyrernes spørsmål med språklige begrensninger. Etter å ha kjørt svarene hans gjennom Flesch-Kincaid klassenivåtest (språktest red.anm.), scorer han på lesenivået til en fjerdeklassing. For Trump er det faktisk ganske avansert. Alle de andre kandidatene fikk høyere score. Ted Cruz fikk score som en niendeklassing. Ben Carson, Mike Huckabee og Scott Walker scoret på nivået til en åttendeklassing. John Kasich, den laveste etter Trump, fikk score som en femteklassing, skriver Shafer.

- Ikke tilfeldig
Shafer understreker at testscoren til Trump under debatten ikke var noen tilfeldighet.

- Kommentarene hans fra en pressekonferanse 11. august i Michigan, ga ham scoren til en tredjeklassing.

Videre skriver Shafer at Trump belager seg gjerne på ord som «veldig» og «fint», samt pronomen som «vi» og «jeg», når han snakker uten manuskript. I tillegg påpeker Shafer at Trump ofte omtaler konkurrentene sine som «tapere», «hatere», «dumme», «idioter» og «motbydelige».

Soundbites
- Det politiske språket skal være kort og enkelt, såkalte soundbites. Og det er nettopp der han finner en stilmarkør som rett og slett er vulgær. Språket hans er enkelt, men simpelt. Det er grunnleggende elementært uten noen finesser overhodet, sier retorikkekspert Maria Isaksson til Nettavisen.

Hun er førsteamanuensis Institutt for kommunikasjon, kultur og språk ved Handelshøyskolen BI.

- Sammenligningen med en tredjeklassing blir på en måte feil. En tredjeklassing skal ikke nedvurderes på denne måten, sier hun spøkefullt.

- En klovn
- Han sier jo disse tingene som folk blir begeistret for i første runde, fordi de er fascinert over at han tør. Men på sikt vil han miste troverdighet. Han blir ganske fort en klovn som tør å flytte grenser. Men et langt politisk liv, har han nok ikke, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere