*Nettavisen* Nyheter.

- Tsunamien høyere enn flere øyer

Foto: (Al Jazeera)

Røde Kors melder om alarmerende tilstander.

11.03.11 11:50

En katastrofe har allerede rammet Japan etter det voldsomme jordskjelvet i dag, og i hele Stillehavet forbereder man seg på konsekvensene av en tsunami.

Røde Kors melder ved 10-tiden norsk tid at tsunamien er høyere enn flere stillehavsøyer som er i ferd med å bli truffet.

Les også: Japan truffet av tsunami

- Sender nødhjelp
Røde Kors i Norge er klare til å bidra med hjelp til regionen.

- Vi kan på kort varsel sende nødhjelp og medisinsk bistand til Stillehavsregionen, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge.

Les egen sak: - Ingen nordmenn meldt savnet

I Japan arbeider allerede Røde Kors både i Tokyo og ute i lokalforeningene, og er i dialog med myndighetene både på nasjonalt og lokalt plan for å kunne bidra til hjelpearbeidet.

Godt forberedt
Japan er regnet som et av de landene i verden med best beredskap på denne typen katastrofer.

- Vi vet at tsunamien vil ramme store deler av Stillehavsområdet, ut over dagen og er svært bekymret for konsekvensene når den vil slå inn over områder som Filippinene, Russland, Stillehavsøyene, sier Brende.

Filippinene og Indonesia
Røde Kors på Filippinene har frivillige i de fleste landsbyer og byer over hele landet, og har de senere årene hatt sterk fokus på håndtering av katastrofer som dette.

- Røde Kors på Filippinene har nå sendt ut melding til alle sine lokale foreninger om å være i beredskap og starter nå med å advare folk mot å oppholde seg på strendene. De er også forberedt på en eventuell evakuering av folk vekk fra kystområder, sier Brende.

Er du i Japan? Ta kontakt med Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

Tsunamien er forventet å treffe Indonesia mellom klokken 12 og 13 norsk tid.

- Indonesia er et av landene Røde Kors i Norge har jobbet systematisk med for å redusere sårbarhet mot slike katastrofer ved å etablere lokale varslingssystemer, trene frivillige og etablere forhåndslagre, avslutter Brende.

Les også: Se ødeleggelsene live

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag