RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tufsete uttalt av meg

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Måtte snu etter kontroversielt voldtektsutspill.

Senterungdommens Sandra Borch med kontroversielt utspill i går kveld - måtte senere moderere seg etter kraftig motbør.

Les saken på Nordlys.no

I et blogginnlegg skrevet onsdag kveld gikk Senterungdommens Sandra Borch hardt ut mot måten sedelighetssaker håndteres i rettssystemet. Borch mente blant annet at det må bli enklere å dømme antatte voldtektsmenn og antydet at deler av bevisbyrden i slike sedelighetssaker måtte skyves over på den anklagede.

«Jeg mener også bevisbyrden i injuriesaker i forbindelse med voldtektssaker er problematisk. I dag henlegges de fleste injuriesaker på grunn av nettopp bevisbyrden. Jeg mener det i større grad bør være slik at det ikke er kvinnen som må bevise at hun ble voldtatt, men at gjerningsmannen også i større grad må føre bevis for at han ikke voldtok», skrev Borch i innlegget.

Se Sandra Borchs blogg

Møtt med sterke reaksjoner
Innlegget skapte raskt debatt på mikroblogg-nettstedet Twitter og andre steder, og Borch ble møtt med til dels sterke reaksjoner på utspillet. Sentralt i debatten sto spørsmålet om Borch virkelig med dette mente å svekke prinsippet om uskyldpresumpsjon - altså at man skal anses som uskyldig til det motsatte er bevist. Dette prinsippet er hentet fra den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og er inkorporert i det norske lovverket. Prinsippet betegnes også som et helt sentralt element i det norske rettssystemet.

På direkte spørsmål fra Dagbladet, som omtalte saken i går kveld, om hennes utspill gjelder selve straffeforfølgelsen eller bare eventuelle søksmål fra siktede etter en henleggelse, fikk Borch problemer med å forklare hva hun egentlig mente.

- Vanskelig å beskrive med ord
- Først og fremst mener jeg injuriesaker, men jeg tar også til orde for at - dette er litt vanskelig å beskrive med ord - men for at den som er anklaget for å ha voldtatt i større grad må føre bevis for at han ikke har voldtatt, sa Borch til Dagbladet, før hun kommenterte at hun ikke ønsket å svekke rettssikkerheten.

Senterungdommens leder, som har en master i rettsvitenskap, gikk imidlertid ikke i intervjuet nærmere inn på hvordan dette skulle gjennomføres i praksis.

- Bevisbyrden er veldig vanskelig og balansen er hårsår. Prinsippet er at man er uskyldig så lenge det motsatte ikke er bevist, men i voldtektssaker, der det er så vanskelig å bevise at noen har voldtatt, er vi nødt til å se på prosessen. Men prinsippet om uskyldspresumpsjonen skal ligge til grunn, sa hun til Dagbladet, før hun forklarte at hun hadde problemer med å få forklart hva hun mener på en folkelig måte.

I blogginnlegget velger også Sandra Borch ta opp det hun kaller "politiets inkompetanse og dårlige organisering" i voldtektssaker. Dette baserer hun på en 15 år gammel rapport, skrevet av tidligere statsadvokat Åse Texmo.

Redigerte blogginnlegget
Senere samme kveld valgte Borch å redigere det opprinnelige blogginnlegget for, som hun selv skriver, «å presisere enkelte formuleringer».

I en kommentar overfor Nordlys ønsker ikke Borch å kommentere blogginnlegget nærmere, men gir uttrykk for at hun oppfatter vinklingen til Dagbladet som merkelig.

- Så synes jeg det er merkelig at Dagbladet har vinklet det slik, da det er på langt nær det jeg har ment. De andre poengene i en alvorlig sak er derimot borte, det er synd, skriver Borch til Nordlys i en tekstmelding.

På Twitter i natt kommenterte hun imidlertid at Dagbladets journalist ikke så ut til å kunne forskjell på sedelighetsforbrytelse og injurie, men mente det var «tufsete uttalt» av henne og «lite taktisk» å forsøke å forklare dette til Dagbladet.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere