RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Turister i Hellas kastes i asylfengsel

Foto: Antirasistisk Senter (-)
Sist oppdatert:
Hellas er nordmenns feriefavoritt. Nå trues turister med blind vold og fengsel.

Tzatziki, ouzo, sol og sommer - Hellas er sydenfavoritten til nordmenn.

- Hellas er nordmenns ukronede feriefavoritt. Generelt reiser det rundt 350.000 nordmenn årlig til Hellas. De siste årene har 150.000 reist til Kreta alene, sier Lena Petersson, kommunikasjons- og markedsdirektør hos Star Tour, til Nettavisen NA24.

Blind vold
Men for grekerne har imidlertid livet utviklet seg til å bli et rent økonomisk mareritt. Jobbene forsvinner i rekordfart og mange av de som er så heldige at de har en arbeidsplass å gå til har fått lønningene sine kraftig barbert.

Mer fra Nettavisen:

Som en konsekvens av den økte frustrasjonen har grekerne blant annet stemt det nazistiske partiet Chrysi Avyi, som betyr Gyllen daggry, inn i parlamentet. I greske medier har det blitt rapportert at medlemmer av dette partiet organiserer grupper som regelrett utøver blind vold mot personer som ikke ser ut som grekere.

- Ja, dette er et alvorlig problem som vi har hørt om gjennom våre europeiske samarbeidspartnere. Det er det høyreekstreme partiet Gyllen daggry som har ganske jevnlige tokt, hvor de fysisk angriper folk som ikke ser greske ut. Det har vært mange rapporter om fysiske overgrep og det er mange som føler seg truet, sier Kari Helene Partapuoli, leder Antirasistisk Senter, til Nettavisen NA24.

Kastes i asylfengsel
Hun sier også at turister rett og slett har blitt arrestert av samme grunn.

- I tillegg driver også myndighetene, i form av politiet, også klappjakt på asylsøkere. De foretar organiserte raid hvor de samler sammen folk som ikke har et gresk utseende og setter de i asylfengsler. I disse aksjonene har vi hørt om turister som har blitt tatt, og selv om de har argumentert for at de tilhører et annet europeisk land slipper de ikke unna. De turistene som blir tatt slik har store problemer med å slippe ut igjen, og forholdene i disse asylfengslene er under enhver kritikk.

Her kan du se en video fra et slikt fengsel:

Men det er ikke bare personer med ikke-europeisk utseende som skal ha blitt rammet.

Det har også vært rapporter om at tyskere har blitt angrepet av frustrerte grekere. Mange ser på Tyskland som en av de store pådriverne for at landet har måttet foreta kraftige kutt for å få økonomisk krisehjelp. Medier i Hellas har sågar også trykket bilder av forbundskansler Angela Merkel i naziuniform.

Les også: Dette er verdens skumleste graf

USA advarer
Aksjonene har nå blitt så omfattende at USA advarer sine innbyggere om at de kan bli utsatt for blind vold, dersom de drar til Hellas.

«De amerikanerne som er i størst faresone i store byer som Athen er de med aner fra Afrika, Asia, Latin-Amerika og Midtøsten», lyder advarselen.

Du kan selv se advarselen her. NB PDF

Den norske ambassaden i Athen sier at de ikke har fått meldinger om at nordmenn skal være rammet av voldsbølgen.

- Vi har så langt ikke fått rapporter om noen slike hendelser, sier ambassadør Sjur Larsen til Nettavisen NA24.

Det har heller ikke Star Tour.

- Det kjenner jeg ikke til i det hele tatt. Jeg har selv vært på ferie der de siste årene. Amerikanerne er kjent for å være ekstra påpasselige og vi har ikke hørt noen ting, sier Petersson.

Overvåker situasjonen
Ambassaden på sin side følger nøye med på utviklingen, og de bruker sin egen hjemmeisde til å informere om eventuelle farer.

- Vi har ikke endret tekst på hjemmesiden siden amerikanerne kom med sin oppdatering. De norske reiserådene utarbeides av departementene i Oslo. Men vi har disse sidene til løpende vurdering, sier Larsen.

Mer fra Nettavisen:

Larsen er klar over voldsbølgen og sier at de følger med på situasjonen.

- Vi prøver å følge med på politikken i Hellas. Det har vært rapportert i media at det har forekommet angrep og det er også økt oppslutning om partiet Gyllen daggry. Vi har ingen grunner til å mistro de rapportene som har kommet. De er skrevet av seriøse medier, sier ambassadøren.

- Flere fargede i USA
På spørsmål om nordmenn bør være bekymret for sin neste tur til Hellas, sier han følgende:

- Dette går mer på bakgrunn enn på nasjonalitet. Det er riktig å si at det er en større sannsynlighet for at det er amerikanere som har en annen fremmedkulturell bakgrunn, enn at det er nordmenn, sier Larsen.

- Så det er rett og slett større sannsynlighet for at amerikanere blir angrepet, enn nordmenn, fordi det er flere amerikanere med for eksempel afrikanske aner?

- Absolutt, sier ambassadøren.

Det får Partapuoli til å reagere.

- Nå har 13 prosent av Norges befolkning utenlandsk bakgrunn, og det er en like stor risiko om personen med pakistansk bakgrunn kommer fra Norge eller USA. Gyllen daggry spør ikke alltid hvor du kommer fra, de bare ser at du ikke har et gresk utseende.

- Vil du bli overrasket om noen norske turister blir rammet?

- Det er en risiko for at det kan skje, sier hun.

Ambassadøren understreker at de følger med på situasjonen og at nordmenn som måtte lure på noe enten kan se på ambassadens hjemmeside eller ta direkte kontakt med ambassen.

Antirasistisk senter har ikke diskutert om de vil advare nordmenn mot å reise til Hellas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere