*Nettavisen* Nyheter.

- Turte nesten ikke fly etter 11. september

I «En terrorist i senga» tror en gutt at han har hjulpet en terrorist. Forfatteren Endre Lund Eriksen tror de voksnes terrorfrykt smitter.

11.09.08 10:28

(SIDE2:) Endre Lund Eriksen (31) har hatt stor suksess med bøkene om Pitbull-Terje. Nå er han aktuell med en ny bok full av humor og spenning.

- Alle tenker litt rasistisk
«En terrorist i senga» handler om Adrian, en veslevoksen gutt som mangler venner. En dag finner han en gutt i skogen, og han tar ham med seg hjem. Gutten heter Ali, har hukommelsestap og kommer antakeligvis fra asylmottaket. For å unngå at han blir sendt tilbake til hjemlandet, bestemmer Adrian seg for å gjemme ham på rommet sitt.

Men etter hvert begynner han å frykte at Ali kan være en terrorist. Hva skal han gjøre da?

- Adrian tror han har fine holdninger og er tolerant, men det viser seg at han har mange fordommer. Sånn har de fleste det. Alle tenker litt rasistisk, også de største antirasistene. Vi dømmer folk ut fra hvordan de ser ut og plasserer dem i kategorier, sier Eriksen.

Fantasien løper løpsk
Han tror ikke terrorangrepene de siste årene har gjort fordommene mindre.

- Er man på fly og oppdager en som ser arabisk ut, kan fantasien begynne å løpe løpsk. Jeg turte nesten ikke fly etter 11. september. Men det er komisk, det er latterlig med sånne holdninger, sier han.

For å bli kvitt fordommene, tror han at man må erkjenne at man har dem. Ikke alle tør innse at de dømmer folk, og da får de heller ikke gjort noe med det.

- Jeg tar ofte for meg fordommer som er vanlige i bøkene mine, som ungdomskriminalitet og barnevernet. Så vrir jeg på det og viser at det er noe annet. Jeg bruker ofte mine egne fordommer, men gjør dem enda verre, sier han.

Redde for terror
I dag, torsdag, er det sju år siden terrorkatastrofen i USA, og etter dette har terror blitt et vanlig ord i mediebildet. Det skremmer Adrian og trolig mange andre barn, på samme måte som Eriksens generasjon var redd for trusselen om atomkrig på 1980-tallet.

- Når man må gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, og de konfiskerer flaska med vann, og barna får høre at noen kan lage bombe av væske, er det klart de blir redde. De tenker at noen kan sprenge flyet, sier han.

Han påpeker at også voksne er redde for terrorisme, og at det påvirker barna.

- Jeg tror ikke løsningen er å late som at det ikke finnes. Man må snakke om det og fortelle at nesten ingen blir rammet av terror, i hvert fall ikke i Norge. Statistisk er det mer sannsynlig å bli utsatt for en bilulykke eller å vinne i lotto, sier han.

- Likere enn vi tror
For å få bukt med fordommer, tror han folk bør ta kontakt med det de er engstelige for.

- De fleste er gode på bunnen. Man må møte noen og bli kjent med noen. Blir du kjent med en muslim, vil du forstå at de ofte er likere oss enn du skulle tro, sier han.

Eriksen har reist mye rundt i forbindelse med bøkene sine, og det har ofte slått ham at folk er like uansett hvor de bor.

- Det merkelige er hvor like man er, ikke hvor forskjellige man er. Egentlig er det ikke rart, for vi er jo folk alle sammen. Vi er likere enn vi er forskjellige, sier han.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag