RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(STinSV)

- TV-serier gjør deg glupere

Sist oppdatert:
Intrikate handlinger utfordrer hjernen din mer enn programmer som bombarderer deg med fakta. Det hevder en britisk kulturkritiker.

(SIDE2): Bakgrunnen for utsagnet, som gjengis i dagens Daily Mirror i Storbritannia, er en sammenligning av IQ-tester fra 1943 og 2001. Ut i fra dette fant kulturkritiker Steven Johnson at den gjennomsnittlige intelligensen hadde gått opp med 17 prosent.

Ifølge Johnson viser dette at dem som alltid har ment at man blir dummere av å se mer på fjernsyn, har tatt feil.

- Mer krevende kultur
- I flere tiår har vi trodd at massekulturen har ført til en jevn nedgang av folks standarder, begrunnet med at massene ønsker enkel og dum underholdning. Faktisk så er det akkurat det motsatte som har skjedd. Kulturen blir stadig mer krevende intellektuelt, ikke mindre, sier han i et intervju med avisa.

Johnson, som har akkurat gitt ut boka «Alt dårlig er bra for deg», hevder at timene du bruker foran fjernsynet kan gjøre deg til en smarting.

Lærer mer om «alt»
Johnson har blant annet har funnet ut at plottet og replikkene i sci-fi serier Star Trek er basert på Shakespare. Han hevder videre at flere tv-show hjelper folk med alt fra å å finne ut av sine samlivsproblemer og nabokrangler, man får gode økonomiråd og innsikt i å løse krimgåter. Man lærer også mer om kunsthistorie, kjemi, forholdet mellom fast food og oppførsel, samt mye geografikunnskap.

- Dagens programmer er langt mer utfordrende for seerne enn for 30 år siden, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere