- Tvang dronningen til Drammen

Christian Michelsen truet med å gå av som statsminister da dronning Maud ikke ville tilbringe nok tid i Drammen.

21.11.06 15:18

Det - i etterkant litt pussige - faktum kommer frem i Tor Bomann-Larsens tredje bind om Haakon og Maud. Bomann-Larsen, som har fått tilgang på kong Haakons egne dagbøker fra hans regjeringstid, beskriver i boken «Vintertronen» et monarki helt i nyskapningen - der verken Norge som uavhengig nasjon eller kongen helt hadde funnet sin plass ennå.

LES OGSÅ:- Haakon ville abdisere

Blant annet var det noe misnøye med dronning Mauds engasjement.

Elsket Norge
- Norge er virkeligt et deilig Land og det morer mig hvor Maud er stolt at kalde det sit, skrev dronning Mauds, tante Minny i sine brev. Ifølge Bomann-Larsen ble Norge et lite møtepunkt og blant annet dronningen av England og enkekeiserinnen av Russland var her ofte.

Brevene mellom Maud og enkekeiserinnen er referert i boken og hentet ut av de russiske arkiver.

Da dronning Alexandra derimot spurte statsminister Christian Michelsen om de var fornøyd med hennes datters dronning-innsats, svarte han

- Vi er svært glad i dronningen, men det ville være svært bra om dronningen kunne forklare henne at hun ikke lenger er en privat prinsesse av Storbritannia, men har plikter som dronning av Norge.

Gikk til England
- Dronning Maud omtales nesten ikke i kong Haakons dagbøker. Og det antas at hun hadde liten politisk innflytelse. Hun omtalte imidlertid noen av de norske ministrene som svært nærtagende og at «de har forskrekkelige demokratiske ideer», sier Bomann-Larsen.

Han skriver også i boken at dronningen nesten alltid henvendte seg til Buckingham Palace om hun hadde noe som plaget henne istedenfor til det landet hun nå tilhørte.

Dronningens tidligste dager i Norge, ble illustrert blant annet ved et besøk i Drammen.

Michelsen mente at dronningen hadde «private, britiske prinsesseluner», og tok affære da dronningen ville kutte ned på tiden til et avtalt besøk i Drammen slik at den festkledde byen ikke fikk gleden ved å feire dronningen med et festmåltid.

Tre ganger måtte kong Haakon gå til dronning Maud for å be henne skifte mening uten at det hjalp. Til slutt truet Christian Michelsen med å ta sin statsminister hatt og gå.

Nansen nær venn
Tor Bomann-Larsen kommer også innpå det nære vennskapet mellom kongeparet og Fridtjof Nansen. Nansen var kongens nærmeste fortrolige, tross at deres politiske syn ikke alltid sammenfalt. At Nansen tok seg så godt av spesielt dronning Maud, likte ikke hans kone, Eva.

- Det ligger ingen dokumentasjon i at det var noe mer i forholdet mellom Maud og Nansen. Men de hadde et personlig nært vennskap. Det hadde han også med kongen som ga ham full tillit både profesjonelt og privat. Men det er riktig at Eva Nansen følte dronningen som en trussel og at Nansens vennskap med kongeparet derfor ikke var uten spenning, sier Bomann-Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.