RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sara Marie Vollset (Nettavisen)

- Tvangsarbeidet i Rema 1000-butikk

Sist oppdatert:

Butikksjef tiltalt for å ha utnyttet au pair til tvangsarbeid.

En mann (41) og en kvinne (38) er tiltalt for å ha utnyttet en ansatt ved tvangsarbeid, og for å ha brukt utenlandsk arbeidskraft ulovlig.

Fra august 2010 til juni 2011 skal den nå 30 år gamle filippinske kvinnen ha blitt tvunget til å arbeide i parets Rema 1000-butikk i Bærum, og i deres hjem i Bærum. Kvinnen kom til Norge som au pair og skal etter norsk lov derfor bare jobbe i maks fem timer per dag. For dette skal au pairen ha en månedslønn på minst 5000 kroner, fri kost og losji, samt betalt norskkurs. Du kan lese mer om regelverket her.

Vet du noe om denne saken? Kontakt Nettavisens journalister på vaktsjef@nettavisen.no!

Ifølge tiltalen som er tatt ut av Statsadvokatene i Oslo, jobbet kvinnen opp mot 90 timer i uken, uten at hun fikk noe ekstra vederlag for dette.

«Han/hun forlangte at NN (au pairen red. anm.) skulle arbeide på deres Rema 1000-butikk på ... og i tillegg utføre arbeid som au pair og hushjelp i deres private bolig, uten at hun hadde noen reell og akseptabel mulighet til å avslutte arbeidsforholdet (...) NN var uten omsorgsperson i Norge, uten returbillett, med manglende norskkunnskaper og uten kunnskap om det norske hjelpeapparatet. Hun hadde også en mann og to små barn å forsørge på Filippinene» står det i tiltalen.

- Viktig prinsippsak
Bistandsadvokat Else Leona McClimans mener at denne saken vil være prinsipielt viktig for også andre au pairer:

- Det er nok mange au pairer som jobber langt mer enn regelverket tillater i Norge i dag, uten at de får kompensasjon for arbeidet. Å måtte jobbe så mye er problematisk hvis au pairen føler seg tvunget til dette, sier hun.

- Da kan det handle om tvangsarbeid.

Mens tidligere rettssaker med au pairer som ofre har omhandlet seksuelle overgrep og fysisk vold, så handler denne saken om en au pair som skal ha blitt presset til å jobbe langt mer enn regelverket tilsier.

- Jeg velger å tro at fysiske og seksuelle overgrep hører til sjeldenhetene, men at au pairer blir presset til å jobbe mer enn de skal, er nok mer vanlig, sier McClimans.

Spørsmål om tvangsarbeid
Fordi au pairer får mat og opphold av vertsfamiliene, ikke kan språket, og ofte har et begrenset nettverk, så har de også vanskelig for å varsle om problemer og få hjelp. McClimans påpeker også at de norske familiene kan bruke hjemsendelse som en trussel.

- Deres oppholdstillatelse er jo knyttet opp til kontrakten med familien. De har trusselen om at hvis de ikke gjør slik og slik så blir de sendt hjem, sier hun.

Ifølge tiltalen har vertsfamilien utnyttet denne situasjonen til å presse den filippinske kvinnen til tvangsarbeid.

Hvis retten finner det bevist at au pairen har jobbet så mye som tiltalen angir, vil spørsmålet bli hvor grensen for tvangsarbeid etter straffelovens paragraf 224 går.

- For at noe etter straffeloven skal kunne karakteriseres som tvangsarbeid må den som utfører arbeidet være i en sårbar situasjon. Hvor går grensen for tvangsarbeid, og er hun som au pair i en sårbar stilling? spør Mcclimans retorisk.

Tar avstand
Reitangruppen AS tar sterk avstand fra virksomheten som blir beskrevet i tiltalen.

- En av de to tiltalte har vært kjøpmann i Rema 1000, men er ikke kjøpmann hos oss lenger. Tiltalen er svært alvorlig, og Rema 1000 har som krav i sine avtaler at kjøpmenn forholder seg til blant annet Arbeidsmiljøloven. Vi tar selvsagt sterk avstand fra all type tvangsarbeid, sier kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby i Reitangruppen til Nettavisen.

Nettavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med de to tiltalte. Deres forsvarere har ennå ikke mottatt saksdokumenter, eller har snakket med sine klienter. De kan derfor ikke uttale seg om saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere