- Tvangsreturnert til fengsel og tortur

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Abd al-Karim Hussein talte kurdernes sak i hjemlandet Syria og måtte flykte. Norge sendte ham tilbake - til fengsling og tortur, ifølge Amnesty.

07.02.12 12:31

- Norske myndigheter har et stort ansvar for å sikre at ingen mennesker sendes tilbake til tortur, og må vise stor aktsomhet med tanke på hvem de faktisk tvangsreturnerer.

Det sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International Norge til Nettavisen.

Mens Justisdepartementet, Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) så langt har avvist at folk tvangsreturneres til forfølgelse, tegner støttegrupper og menneskerettighetsorganisasjoner et annet bilde. I denne artikkelen omtaler vi fem saker som er kjent.

Holder Norge ansvarlig
I forrige uke skrev Nettavisen om to av sakene der norske myndigheter møter skarp kritikk for sine vurderinger. Palestinske Haroun Aba Arrahs (25) ble tvangsreturnert til Vestbredden, der han ble avhørt av palestinsk etterretning i ti døgn og nå venter på å bli stilt for retten, tiltalt for å ha fornærmet president Mahmoud Abbas.

- Hvis jeg blir drept, er det Norges ansvar, sa Haroun til Nettavisen.

I denne saken har UNE uttalt at de verken kan bekrefte eller avkrefte påstandene, men at de tar dem alvorlig og undersøker saken.

Les også: UNE etterlyser dokumentasjon

Den andre saken gjaldt iraneren Rahim Rostami (20). Han ble tvangsreturnert til Iran der myndighetene lot ham tilbringe 100 dager i det beryktede Evin-fengselet. UNE sier de ikke har funnet noen dokumentasjon på dette.

Bekrefter eksempler
Amnesty uttrykker forståelse for at det finnes saker hvor det ikke er fare for forfølgelse og at tvangsretur kan være nødvendig, men bekrefter at det finnes eksempler på at asylsøkere med avslag er tvangsreturnert til forfølgelse.

Flyktet til Tyrkia
- Ett eksempel er returen av Abd al-Karim Hussein til Syria i 2010. Han ble arrestert og torturt i Syria etter å ha blitt sendt ut av Norge. Etter å ha blitt løslatt fra fengse,l klarte han å flykte til Tyrkia hvor han ble undersøkt av Turkish Human Rights Foundations (TIHV) medisinske team som er spesialister i behandling og rehabilitering av torturofre, forteller Ekeløve-Slydal.

Kurderen Abd al-Karim Hussein kom til Norge i 2006 etter å ha rømt fra Syria, der han hadde talt kurdernes sak. Han søkte, men fikk avslag på asyl, og 17. august 2010 ble han arrestert og dagen etter satt på flyet til Damaskus, med to polititjenestemenn som ledsagere.

Foto: Faksimile (Support Kurds in Syria)

I Syria ble han ifølge Amnestys rapporter plassert på isolat i 15 dager, og i denne perioden ble han utsatt for tortur. Han ble aldri siktet, men i september ble han løslatt igjen, og da klarte han å rømme landet.

I januar i fjor het det i en rapport fra organisasjonen Support Kurds at syriske aktivister generelt og kurdere spesielt er svært utsatt når de får sine asylsøknader avslått.

Danial og André
Stavanger Aftenblad skrev i uka som gikk om fire av personene som ble tvangsreturnert til fengsling og rettsforfølgelse. I tillegg til Rahim Rostami og Haroun Aba Arrah, skriver avisa om Danial Hadikhanloo og André Mivumbi.

Hadikhanloo bor nå i Sydney i Australia. Han ble plassert der av FN som ga ham beskyttelse etter at norske myndigheter avviste asylsøknaden hans og returnerte ham til Iran, der hans familie har en lang historie som regimekritikere. Han ble han fengslet og torturert og er i dag ufør på grunn av torturen, skriver avisa.

UNE sier til Stavanger Aftenblad at Hadikhanloo fikk opphold i Australia fordi han hadde slekt der, ikke fordi han hadde krav på asyl.

André Mivumbi er hutu og flyktet fra Rwanda i 2001. Han fikk avslalg på asyl i Norge og ble tvangsreturnert i 2008. Hjemme i Rwanda ble Mivumbi anklaget for å være en fare for rikets sikkerhet. Han satt sju uker i fengsel, men kom seg over grensen til Uganda, der han søkte om asyl.

UNE sier de ikke har sett noen troverdig dokumentasjon på at han har vært utsatt for forfølgelse, slik hans støttespillere og hans advokat i Norge hevder, skriver Stavanger Aftenblad.

4744 tvangsreturnert i fjor

I 2011 returnerte Politiets utlendingsenhet 4744 personer uten lovlig opphold i Norge.

Av disse var over 1019 straffedømte (677 i 2010). Flest straffedømte sendes til Litauen, Polen, Nigeria, Romania og Irak.

I løpet av 2011 var det til sammen 1812 personer med avslag på sin asylsøknad som valgte å reise hjem frivillig.

Både tallet på tvangsreturer og frivillige returer er det høyeste noensinne.

(Kilde: UDI)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Tvangsretur

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag