- Tvinger barn til å krige mot «narkomane»

Foto: PHIL MOORE (Afp)

Gaddafi bruker angivelig barnesoldater helt ned i 15-årsalderen.

18.04.11 15:31

Den libyske lederen Muammar al-Gaddafi bruker barnerekrutter fra libyske militærskoler i krigføringen mot opprørerne. Barna skal være helt ned i 15-årsalderen. Det forteller unge regjeringssoldater som er tatt til fange av opprørerne, skriver The Telegraph.

Ifølge avisen blir barna fortalt at de skal på militærøvelse, men når de ankommer ørkenen, får de tildelt våpen og blir truet med å bli skutt om de deserterer.

- Beskutt av sine egne
De unge militærrekruttene blir blant annet brukt til å gjenerobre Libyas tredje største by, havnebyen Misrata.

To tenåringer, som ble tatt til fange, opplyser at de ble fortalt at Misrata er beleiret av narkomane, militante islamister og egyptiske okkupasjonsstyrker.

En av tenåringene forteller at de ble beskutt av sine egne styrker da de forsøkte å flykte fra opprørerstyrkene.

- Innkalt til repetisjonsøvelser
Den siste tiden har Gaddafi benyttet seg av unge vernepliktige til å utkjempe kamper langs den strategiske veien mellom Tripoli og Benghazi. Mange unge militærrekrutter har blitt innkalt til repetisjonsøvelser, men i realiteten ble de innkalt for å tjenestegjøre i borgerkrigen.

En av dem er 17 år gamle Umran fra Tripoli.

- Jeg fikk tildelt en rifle og ble fortalt at vi skulle på skytetrening. Men så ble vi sendt til Misrata. Vi var 90 stykker i alderen fra 15 til 19, forteller gutten til The Telegraph.

- Vi ble fortalt at vi skulle renske opp i Misrata. Vi skulle kjempe mot okkupasjonsstyrker fra Egypt. Vi sa at vi ikke ønsket å ta del i dette og ba om å få reise. De nektet, og de som forsøkte å dra, ble skutt av offiserene, forteller gutten.

Umran ble skadd i kampene og havnet på et sykehus som styres av opprørerne. 17-åringen måtte amputere det ene beinet.

- Okkupert av narkomane
19 år gamle Abdul Rahman Absalem er en av de andre guttene som skal ha blitt tvunget ut i krigen.

- Vi ble fortalt at Misrata hadde blitt okkupert av militante gjenger og narkomane, sier 19-åringen som også havnet på et sykehus med skuddskader i brystet og mageregionen.

Byen Misrata har vært under harde angrep av Gaddafi-styrkene i flere uker. Den humanitære situasjonen i byen beskrives som skrekkelig.

I løpet av søndag ble seks sivile drept og minst 47 skadd i Gaddafis artilleriangrep mot havnebyen.

Vannbårene sykdommer
Det er anslått at 1000 mennesker har blitt drept og 3000 skadd i Misrata i løpet av de siste seks ukene, melder Al Jazeera.

Byen mangler livsnødvendige forsyninger som mat, vann, medisiner og medisinsk utstyr. FN er dessuten bekymret for at det har brutt ut vannbårene sykdommer i byen, melder BBC.

Britiske myndigheter vil under et FN-toppmøte i New York mandag forsøke å styrke den humanitære hjelpen til Misrata.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.